Vänstermiljarderna satsning blev sparbeting

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vänstermiljarderna satsning blev sparbeting Senaste nytt om flyktingkrisen

Vänstermiljarderna satsning blev sparbeting - Regeringens "tio vänstermiljarder till välfärden" skulle ge 30 000 nya jobb enligt Stefan Löfven, men har sjunkit ihop som en misslyckad sufflé; enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) räcker pengarna inte ens till att upprätthålla dagens nivå i välfärden (SVT 11/9). Kommunerna måste skära ned - eller höja skatten med så mycket som två kronor per hundralapp, enligt chefsekonom Annika Wallenskog.

Stor invandring, fler äldre och fler barn i skolåldern ligger bakom att kostnaderna beräknas öka kraftigt framöver, enligt SKL:s senaste ekonomirapport. Det handlar delvis om de asylsökande, som i takt med att de får uppehållstillstånd blir kommunernas ansvar istället för statens. Men också systemfelen hämmar kommunernas tillväxt och skatteintäkter - bostadsbrist i mer än hälften av landet innebär att det är svårt att flytta dit jobben finns, en befolkning som blir allt äldre men som går i pension vid 64 år, samt höga trösklar på arbetsmarknaden gör ekvationen svårlöst.

Svårlöst för alla utom Jonas Sjöstedt. Han har en universallösning: förbjud vinst i välfärden och beskatta de rika. Att Reepalu-rapporten om "övervinster" visat sig utgå ifrån felaktiga siffror (78 procent av företagen saknade koppling till offentlig sektor) bekymrar inte Sjöstedt. Och regeringen har redan aviserat att ytterligare 150 000 svenskar anses rika - såsom barnmorskor, poliser, stenhuggare - och ska avkrävas statlig inkomstskatt till 2018.

För vänstern är skatterna en bottenlös kista att ösa ur. Beskatta de rika - och låt kommunerna höja skatten också för låginkomsttagarna. Hur länge står svenskarna ut med att betala världens högsta marginalskatter för en välfärd som inte lever upp till löftena?

Källa - 2016-09-12 16:19

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+