Varje människa är ett liv

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Varje människa är ett liv - Under 40 år har syster Karin arbetat med flyktingar. Och enligt henne är det ljusår mellan verkligheten och politikernas retorik.

Få frågor skapar som flyktingpolitiken så många spänningsfält i samhället. Mellan civilsamhället som bär de moraliska värderingarna, och politiken, vars legitimitet utgörs av sin förmåga att skapa ordning (därav det inflaterade språkbruket kring "ordning och reda"). Mellan stat och kommun, som spelar Svarte Petter om de ofrånkomliga initiala, och i många fall långvariga, ekonomiska kostnaderna. Inom politiken, där höger och vänster i denna fråga spelar mindre roll. Och, skulle man lägga till när det gäller politiken, klyftan mellan retorik och praktik.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Några som under fyra decennier har praktiserat sin samvetsfrihet är Helgeandssystrarna i Alsike kloster. De har erbjudit flyktingar en fristad, efter att kväkarna kontaktade dem 1978 och undrade om de kunde ta om hand en familj från sydöstra Turkiet. Mötet med familjen medförde en stark ingivelse och blev ett fortsatt kall.

På nationaldagen i år högtidlighölls 40 års humanitär kamp med gudstjänst, festmåltid och ett seminarium om flyktingpolitiken. Den senare förtjänar däremot inga fyrverkerier.

Nyligen hörde jag en statsvetare tala om den politiska tvärvändningen hösten 2015 som ett unikum i svensk politisk historia. Men som advokat Sten de Geer, mångårigt engagerad i flyktingärenden, visade i sin historiska redogörelse under seminariet i Alsike, är denna uppfattning ett falsarium. Tvärtom finns en stark vågrörelse fram och åter i svensk flyktingpolitik, vars karaktäristika kan sammanfattas som reaktiv, ängslig och oförutseende.

Syster (sr) Karin inleder seminariet med att ta upp en psalm, En vänlig grönskas rika dräkt. Hon är uppvuxen i Södertälje och gick i kloster när hon var 25 år. Sedan 1983 har hon varit nunna i Alsike. Där följer hon sin övertygelse och tro. Den rättsliga termen för att öppet och utan att våld bryta mot en lag eller vägra att följa vissa myndighetsbeslut, samt att vara beredd på att ta konsekvenserna av handlingen, är civil olydnad.

- Åh, men vi kallar det för civilt ansvar. Du vet väl att vi som klostersystrar, vi har en förkärlek för lydnad…! skrattar sr Karin när vi talas vid.

Glädjen är aldrig långt borta, trots att hon bär berg och erkänner att hon är trött och det kan kännas svårt. Hon delar Sten de Geers analys att det som kanske har gjort mest skada är att Sverige parallellt varit mycket restriktiv i sin bedömning av flyktingskäl, men desto mer rundlig i beviljande av uppehållstillstånd av humanitära skäl (uppkomna i Sverige). Det har varit oriktigt mot de människor det berört, har skadat medborgarnas förtroende till flyktingpolitiken samt närt invandringskritiska och främlingsfientliga. Opinionen har gjorts till styråra för flyktingpolitiken. Uppehållstillstånden blir för att politikerna vill stå för det goda, men för dem som ska omfattas av asylrätten blir den svenska modellen närmast kränkande.

- En sa "jag vill inte få stanna för att ni ska vara snälla mot mig. Jag vill stanna för att jag är flykting, och inte kan återvända till mitt land". En av våra läkare brukar säga att först när de politiska skälen till flykten har satt sig i kroppen, då får de stanna av humanitära skäl. Jag tror inte att människor förstår hur verkligt snåla Sverige har varit med att ge flyktingstatus.

Jag undrar vad hon anser om den omdebatterade lagen om en ny möjlighet till uppehållstillstånd, som en riksdagsmajoritet beslutade om i torsdags. Hon är inte nådig.

- De vill ge oss "flyktingvänliga" en liten kaka, men inte en så stor kaka att väljarna går över till SD. Jag blir väldigt ledsen. De tänker inte på att det handlar om människor. Det här är ett mycket knepigt förslag - det kan bli alla, och det kan bli ingen. Det är så krångligt att inte ens vi som är rätt insatta förstår, så det här kommer att bli svårt att tillämpa. Det gör mig väldigt upprörd faktiskt. Många går ju inte att skicka tillbaka.

Sr Karin påtalar att det är mycket långt mellan orden "det ska vara ordning och reda - ett nej ska vara ett nej", och det hon ser.

- Om de visste hur många dåliga utredningar vi läser…!

Hon berättar om när hon följde en person till överprövningsmötet i Migrationsdomstolen.

- Han har riktiga skäl för asyl, men man fokuserade enbart på att han var på väg att konvertera och frågorna var helt idiotiska. Två av de tre nämndemännen sov under förhandlingen. Den som var vaken var skiljaktig och tyckte att det skulle beviljas asyl och resedokument. Att som politiker då sitta och säga att vi har en rättssäker asylprocess i det här landet, det gör mig galen…! Det här är sådant som jag skäms för, som svensk.

Men också oförmågan från staten att möta civilsamhällets engagemang frustrerar. Under en resa i norra Sverige träffade hon många enskilda och familjer som hade kontaktat Migrationsverket och erbjudit sig att hysa ett par familjer i sina stora hus. Svaret blev ett minimikrav på att kunna hysa minst 30 personer och ha ett fungerande sprinklersystem…

Vi är överens om att den kanadensiska modellen som tillåter enskilda och organisationer att med försörjningsgarantier möjliggöra uppehållstillstånd, vore något för Sverige att ta efter. De ensamkommande som kom i slutet på 80-talet slussades ut i familjer, och fick en helt annan chans till snabb integration än vad det nutida institutionsboendet innebär.

I den ständiga kontakten med juridiken och myndigheterna upplever hon att det numera är svårt att påverka beslut genom komplettering av fakta. Att tidigvarande migrationsministern Tobias Billström öppnade för en "ny livlina", med möjlighet att söka arbetstillstånd, är hon dock tacksam för.

- Vi gör mycket för att hitta arbeten. En som tog motorsågskort och fick jobb inom skogsbruk i kombination med biodling fick inte stanna, men kunde åka hem och ansöka om arbetstillstånd. Då gick det på en månad, för att det var ett bristyrke. Men det nya förslaget om behovsprövning är oroande, för vi behöver de andra också, som vill ha de jobb som svenskarna ratar. Vi kan inte ha det så att LO och SD gemensamt bestämmer vår flyktingpolitik, men det är det jag ser hända.

Med 40 års erfarenhet och engagemang i hundratals flyktingars öden fås många insiktsfulla åsikter och kritiska uppfattningar. Hennes stora oro rör kvinnor som riskerar livet när de sänds tillbaka till hederskulturella sammanhang, och hon har utan framgång försökt få de politiska kvinnoförbunden att engagera sig.

- Vi måste rädda liv! Jag var på Lampedusa när en läkare fick pris för sina insatser, och han uttryckte det så bra: "När vi hade tagit emot en av de här båtarna så gick jag ner i den. Barlasten bestod av döda människor. I medierna rapporterades att det var 235 döda människor. Det var fel. Det var 237. " Det är precis det som det handlar om. Varje människa är ett liv.

Källa - 2018-06-10 07:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+