Världspremiär för kompisar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Världspremiär för kompisar - - Fotboll är det bästa jag vet, säger Mirwais Yousofi, en av spelarna i Vellinge IF som gav sig in i Kompisklassen med liv och lust.

15 lag kom till spel i fyra olika grupper och med väldigt olika bakgrund. Det fanns lirare från nästan jordens alla hörn som förenades av fotbollen.

De åkte från Älmhult och Osby i norr till Tomelilla och Ystad i sydöst. Lag kom från föreningar runt om i hela Skåne som startat samarbete med olika boenden, idrottens entusiaster som vill hjälpa till.

Kompisklassen är öppen för pojkar mellan 15 och 18 år. Speltiden tolv minuter, kort men intensiv sjumannafotboll. MFF ställde upp med två lag från sin egen träningsgrupp som man har en gång i veckan, uppblandade med några av MFF:s egna 17-åringar, och som är en del i klubbens sociala satsning - MFF i samhället.

- Vi i MFF värnar om allas lika värde och arbetar aktivt med integrationsfrågor. Här försöker vi skapa en annorlunda mötesplats, säger cupgeneralen Per Ågren.

Vellinge hade endast ensamkommande pojkar i sitt lag. En brokig grupp de flesta är flyktingar från Afghanistan, men även pojkar från Syrien, Eritrea och Somalia.

Mirwais Yousofi, eller "Mirre" som han kallas av kompisarna, kom till Sverige i slutet av 2015. Ett stort och svårt beslut att ta som femtonåring att börja en vandring över flera veckor från Afghanistan genom stora delar av Europa.

- Det var omöjligt för mig att stanna kvar i min hemstad Parwan. Jag ville bort från kriget, säger han.

Hyllie blev slutstationen och han sökte asyl där. Efter några veckor i Kävlinge hamnade Mirwais Yousofi i Vellinge och fick bo på anläggningen Duvslaget.

Oskar Kindgren jobbar på Duvslaget och fick av en tillfällighet koll på att Skånecupen skulle ha en kompisklass för ensamkommande ungdomar. Han plockade ihop ett lag från Duvslaget och grannanläggningen Gröningen.

- Vi började med träning en gång i veckan i idrottshallen i Vellinge. Det blir mer och mer. Många av killarna spelar fotboll så mycket de kan, säger Oskar Kindgren.

Som Mirwais Yousofi. Han brinner för fotbollen.

- Jag har i år spelat med A-laget i FC Bellevue. Och jag har varit och tittat på MFF några gånger i allsvenskan också. Tänk om jag skulle få en chans att spela där någon gång, säger "Mirre".

Under en dag på Stadionområdet är han väldigt nära sin fotbollsdröm och kan för en stund glömma allt det där andra jobbiga som finns runt honom.

- Jag har ännu inte fått besked om jag får stanna här i Sverige. Jag vill det. Skolan är viktigast och att lära mig svenska, säger "Mirre".

Hur det är med resten av familjen vet han inte.

- Jag har en bror i USA och en i Polen. Men mina tre systrar vet jag inte var de finns och inte mina föräldrar heller.

KILLARNA FRÅN DUVSLAGET: Mirwais Yousofi, Nematullah Shamshiri, Hamod Suleymon, Qudrat Ali Wakili, Kebret Brhanc, Morteza Khawari, Morteza Yawari, Hussain Hussaini, Mumin Abdi, Aman Jafari, Zakaria Barati. Tränare: Oskar Kindgren, Omid Amiri.

Källa - 2017-01-03 10:08

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+