Vem sjutton vill regera med Angela Merkel?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vem sjutton vill regera med Angela Merkel? - Det går illa för de partier som ger sig in i en koalitionsregering med Angela Merkel och hennes CDU. Det har vi sett två val i rad. Den tyska förbundskanslern har en förmåga att krossa sina samarbetspartners.

Vem sjutton ska Angela Merkel regera med efter förbundsdagsvalet den 24 september? Frågan är inte så konstig som den låter. Alla opinionsmätningar visar på att kristdemokratiska CDU och systerpartiet CSU tar hem det här valet, men att Merkel än en gång behöver stöd av ett mindre koalitionsparti för att få till stånd en majoritetsregering.

En analys belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det kan bli problematiskt. Av de fem partier - förutom den kristdemokratiska unionen - som tros komma in i det tyska parlamentet, så är det bara ett (1!) som säger sig villigt att sätta sig i en regering med Merkel. Och det är det tyska miljöpartiet De Gröna, ett parti som traditionellt stått långt från de kristdemokratiska värderingarna, men som nu vill till makten.

Liberaler och socialdemokrater slingrar sig däremot som maskar när det börjar talas om att de än en gång skulle vara stödparti åt CDU.

Det är inte så svårt att förstå. Efter valet 2005, då socialdemokraten Gerhard Schröder förlorade och tog farväl av tysk politik för gott, så tvingades SPD att sätta sig i en så kallad stor koalition med ärkerivalen CDU och en ny kansler - Angela Merkel.

Samarbetet gick sådär. Väljarna var fortfarande förbannade på de arbetsmarknadsreformer Gerhard Schröder infört, och när Angela Merkel förde CDU mot mitten och valde att till stor del bedriva socialdemokratisk politik, så svarade tyskarna med att ge henne förnyat förtroende i valet 2009. SPD gjorde däremot sitt sämsta resultat någonsin. De rasade från 34,2 till 23 procent av rösterna.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

Ännu värre gick det för liberala FDP. Fyra år i regering med Merkel gjorde att de åkte ur förbundsdagen, där de suttit sedan Västtyskland grundades efter kriget. Ett rekordresultat på 14,6 procent 2009, blev till katastrofala 4,8 procent 2013. Och det samtidigt som CDU gjorde ett urstarkt val och gick från 34 till 41,5 procent.

Så vad är det då som gör att tyskarna belönar Merkel och straffar hennes koalitionspartner? Även i år ser nämligen SPD ut att gå kräftgång efter att än en gång ha regerat med CDU.

För det första är Angela Merkel en utstuderad maktpolitiker som är duktig på att ta åt sig äran för det som åstadkommits. I ett tal i förbundsdagen i tisdags räknade Merkel upp allt regeringen gjort de senaste fyra åren. När socialdemokratiska politiker började ropa från bänkarna att det var tack vare dem som vissa reformer genomförts blev svaret:

- Ni hade inte kunnat genomföra någonting i det här parlamentet mot min vilja. Det måste ni acceptera, slog Merkel fast till de egna parlamentarikernas jubel.

När hon förra helgen fick frågan av tidningen Rheinischen Post, vad regeringen 2009-2013 hade gjort för fel eftersom FDP åkte ur parlamentet, löd svaret:

- Jag ser inga fel.

Det andra är nämligen att Merkel aldrig skulle komma på tanken att hjälpa någon annan än sig själv. Det gäller såväl egna ministrar som råkat i blåsväder, som det mindre regeringspartiet.

När FDP såg ut att behöva stödröster i valet 2013 för att klara 5-procentspärren, förklarade Angela Merkel för CDU-väljarna att det skulle de inte bry sig om. Resultatet vet vi. Liberalerna åkte ur och socialdemokraterna såg sig än en gång tvingade att sätta sig i regering med Merkel.

Om det finns en tredje sak Merkel är skicklig på så är det att sno motståndarnas bästa förslag. Hon har visat sig lika flyktingvänlig som de Gröna och lade beslag på deras hjärtefråga när hon bestämde sig för att avskaffa kärnkraften efter Fukushima. SPD:s politik har hon gjort till sin fler gånger än man kan räkna, vilket gett henne epitetet "den bästa kansler socialdemokraterna har haft".

Mycket riktigt stod Merkel också och nickade och smålog när hennes utmanare, socialdemokraten Martin Schulz, talade i valets enda tv-sända kanslerdebatt. Som om hon höll med honom om det mesta.

Visst, de är överens men det är också enkel taktik. Varför rösta på kopian Schulz, när tyskarna redan har originalet Merkel, är budskapet hon skickar. Något många väljare kommer att köpa.

Men frågan kvarstår: Vem sjutton vill regera med Angela Merkel?

Källa - 2017-09-08 11:09

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+