Vi är de bortglömda de som Europa inte vill se

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vi är de bortglömda de som Europa inte vill se Senaste nytt om flyktingkrisen

Vi är de bortglömda de som Europa inte vill se - Flera tusen migranter sitter fast i ett iskallt Belgrad där de försöker överleva i övergivna packhus och järnvägshallar - ett helvete mitt i Europa. De kallar sig själva "de bortglömda". De som Europa väljer att blunda för.

BELGRAD Salim Khan har krupit ihop vid en av eldarna mitt inne i den nedlagda järnvägsdepån. Han är inlindad i slitna grå filtar och fryser så att han skakar i hela kroppen. Luften är fylld av frän rök från brinnande PET-flaskor, plastpåsar och syllar med giftiga impregneringsmedel.

Salim är 16 år. Han kommer från Afghanistan och har flytt via Turkiet och Bulgarien och har nu strandat i Serbien. EU-gränsen i norr är stängd. Den skyddas av ungersk taggtråd och gränsvakter med hundar som patrullerar dag och natt. Inte fler än 20 migranter om dagen släpps in. Men samtidigt fortsätter flyktingströmmen på Balkanrutten. I Serbien sitter nu uppåt 8 000 flyktingar fast.

Mindre än hälften lever i officiella flyktingläger där det finns plats för omkring 6 000 migranter. Lägren är enligt frivilligorganisationer överfyllda. Men de flesta håller sig borta från dessa av helt andra skäl. De är livrädda för att bli deporterade därifrån. Tillbaka till Makedonien och därifrån till Grekland eller Bulgarien.

Denna morgon faller tunga sjok av snö in genom de krossade takfönstren. Kylan går genom märg och ben. Över de små eldarna i de rökfyllda hallarna kokas te i gamla konservburkar. Det luktar urin och avföring. I trapphusen ligger högar av avskräde.

- Men allt är bättre än att bli tillbakaskickad, säger Salim och gnuggar de stelfrusna händerna.

En av kompisarna vid elden nickar instämmande. Polisen i Bulgarien bussade hundarna på honom, berättar han och drar upp byxbenet och pekar på ett illa läkt sår. Många här berättar liknande historier.

Uppgifterna kan inte bekräftas. Men människorättsgrupper som Oxfam och Belgrade Center for Human Rights har tidigare publicerat rapporter där Bulgarien beskylls för hundattacker, utpressning och polisbrutalitet.

Utanför hallarna vräker snön ner. Unga män halkar fram i trasiga gymnastikskor eller i tofflor utan strumpor. Några tvättar sig med kallt vatten som rinner från en slang ute på fältet, andra gnuggar sig rena med snö. Från brinnande eldar stiger svart rök mot skyn.

Nästan en tredjedel av migranterna här är ensamkommande minderåriga som ofta har månader av flykt och umbäranden bakom sig, säger Tatjana Ristic vid Rädda barnen i Serbien. Några är inte äldre än 7-8 år och är extremt utsatta. Det finns uppgifter om att de mest förtvivlade säljer sex på gatorna i Belgrad för att överleva. Men inte heller det går att bekräfta.

Organisationen Läkare utan gränser (MSF) som har en mobil sjukstuga i en park i närheten av busstationen anklagar de serbiska myndigheterna för att systematiskt begränsa hjälpen till migranterna.

- Strategin är att stoppa allt humanitärt stöd och tvinga migranterna att uppsöka officiella läger. Men dessa är överfyllda, kritiserar Stephane Moissaing som är chef för MSF-missionen i Serbien.

Lydia Gall vid människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) säger att inte bara Serbien utan också EU måste ta sitt ansvar och bereda adekvata boendeförhållanden för samtliga flyktingar som nu lever utan tak över huvudet.

- EU har ett ansvar för att människor som flyr krig och förföljelse inte ska behöva dö av kyla, säger hon.

Många av de frivilliga hjälparbetarna säger att det är ett under att ingen har frusit ihjäl när så många övernattar utomhus eller kryper ihop i parkeringshus utan väggar eller sover på betonggolv i övergivna husruiner där snöslask fryser till is om natten.

I dag är det tillåtet för frivilliga att dela ut mat och kläder. Men tidigare i år försökte myndigheterna att stoppa verksamheten som de betecknade som oacceptabel och stötande. Förhoppningen var uppenbarligen att flyktingarna skulle lämna staden. Men i själva verket fortsätter de att komma. Och de stannar också allt längre.

Hussein Ali som är 15 år och kommer från Afghanistan berättar att han har bott i de gamla depåerna i tre månader. Han är fast besluten att ta sig till EU, helst till Italien. Men de låga temperaturerna och snön som täcker hela regionen gör att han inte vågar ge sig iväg norrut.

Mitt på dagen bildas en lång kö framför ett mobilt soppkök som drivs av den brittiska hjälporganisationen Hot Food Idomeni. Frivilliga står i snö och rör om i väldiga grytor och slevar upp rykande het gulasch. Drygt tusen portioner, sedan är det slut.

- Utan dessa människor och utan denna mat skulle vi inte överleva länge, säger Mohammed Naeem som bär på en plasttallrik med gulasch.

Alla andra struntar i oss, säger han och kryper ihop i en vindskyddad vrå.

- Vi är de bortglömda.

- De som Europa inte vill se och inte vill ha.

Tusentals flyktingar är strandsatta på ett iskallt Balkan och i Grekland där många migranter lever i tält trots minustemperaturer, snö och underkylt regn.

På de grekiska öarna sitter 15 000 flyktingar och migranter fast sedan EU:s uppgörelse med Turkiet förra våren. Där ska de söka asyl och endera skickas tillbaka till Turkiet eller fördelas på EU-länderna. Men asylprocesserna är plågsamt långsamma och många EU-medlemmar vägrar att ta emot flyktingar från Grekland.

På Balkan är flera av de tidigare dåligt säkrade gränserna nu stängda. Makedonien har säkrat sin gräns mot Grekland. Och Ungern bygger ut sitt gränsskydd mot framför allt Serbien.

Trots detta fortsätter flykten utmed Balkanrutten. Den stora skillnaden är att det i dag behövs människosmugglare för att ta sig fram där tidigare tiotusentals flyktingar rörde sig obehindrat.

Chefredaktör: Fredric Karén

Vd: Gunilla Asker

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Annonsdirektör: Pierre Bergström

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2017-01-12 23:15

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+