Vi är Guds straff för de etablerade partierna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vi är Guds straff för de etablerade partierna - Nya högerpopulistiska stjärnan - en fyrabarnsmor i folkdräkt. Fast kraven kommer som piskrapp. Katrin Ebner-Steiner kombinerar rollen som modellmamma och flitig kyrkobesökare med benhård islamkritik - och har seglat upp som högerpopulistiska AfD:s nya superstjärna.

EXING Salen i värdshuset Zum alten Brauhaus i Exing, 13 mil öster om München, är fylld till bristningsgränsen. På borden står skummande ölsejdlar och tallrikar med hjortgulasch och knödel. Bayersk folkmusik dånar.

Så står hon där i strålkastarljuset.

Som en blond ängel.

Fast med ett politiskt budskap som är obönhörligt.

- Vi kommer inte att ge upp en millimeter av vårt bayerska Heimat. Och det som har gått förlorat kommer vi att återerövra, ropar hon och beskriver moskébyggen i Tyskland som en "invasion och intrång i vår kultur".

Publiken jublar och dunkar ölkrusen i bordet. Katrin Ebner-Steiner ler ljuvt och säger: "Vi är Guds straff för de etablerade partierna. "

Sedan kommer de politiska kraven som pisksnärtar: Utegångsförbud för asylsökande på transitboenden efter att solen gått ner. Totalstopp för ekonomiska migranter. Utvisning av kriminella flyktingar. Stopp för Bryssels maktfantasier. Vänskap med Ryssland och Ungern. Stöd till Viktor Orbán.

Nu är stämningen i salen på kokpunkten.

Katrin Ebner-Steiner talar framför en valaffisch där det står "framtid behöver familjer - pappa, mamma, barn. " Budskapet är klart: nej till samkönade äktenskap, ja till den traditionella familjebilden.

- Bort med all livsfientlig genuspolitik, dundrar hon.

Katrin Ebner-Steiner är en politisk naturbegåvning. I sin valkrets Deggendorf bara några mil från den tjeckiska och österrikiska gränsen fick hon i förbundsdagsvalet förra året nästan en av fem röster.

Nu är det hon som ska dra högerpopulisterna i det bayerska delstatsvalet den 14 oktober som väntas bli en katastrof för det regerande kristligt sociala CSU, som är förbrukat efter snart 60 år vid makten.

I opinionsmätningarna ligger AfD i dag på omkring 14 procent. Det är under snittet i Tyskland. Och det är Katrin Ebner-Steiner som under dessa sista febrila dagar ska vinna över allt från soffliggare till frustrerade CSU-väljare.

Vägen till AfD har varit lång.

- Jag har alltid varit politiskt intresserad men tidigare aldrig varit med i något parti. Det ändrades först med flyktingvågen 2015, berättar Ebner-Steiner för SvD.

Det var då som staten, enligt många, förlorade kontrollen över utvecklingen. Via Balkanrutten och de öppna tyska gränserna tog sig hundratusentals flyktingar in i landet. Och gränsnära Deggendorf blev snabbt en av de hetaste punkterna med en stor asylmottagning mitt inne i centrum.

I Katrin Ebner-Steiners Deggendorf bor 35 000 människor. Det finns sju kyrkor, idylliska gränder och grönsakstorg och en välmående medelklass. Många jobbar i BMW-fabriken i Dingolfing alldeles i närheten. Arbetslösheten i regionen är bara 2,7 procent.

Ingen var förberedd på människorna som kom. På vad som många i dag beskriver som en invasion.

- Det var då som jag för första gången gick till ett AfD-möte och direkt kände på mig att det här kommer att bli min familj, berättar hon.

Katrin Ebner-Steiner är uppväxt i en perfekt Bayernidyll. "Mitt eget lilla Bullerbyn", har hon tidigare beskrivit det som. Hon fick tidigt barn, hade tillsammans med sin första man en affär för mountainbikes och var intresserad av miljöfrågor.

På hennes profilfoto på Twitter ser man henne än i dag på en grön äng tillsammans med en kalv som slickar hennes hand.

- Ja, miljöpolitiken är viktig. Det gäller ju att bevara vår hembygd.

Men i dina valtal nämner du inte ens ordet miljö.

- Det finns mer akuta saker i dag. Som invandringen och den bristande säkerheten, svarar hon.

Kritiker beskriver Katrin Ebner-Steiner som en ulv i fårakläder, en radikal högerpolitiker som döljer sig bakom en traditionell kvinnoroll och folklig bayersk framtoning.

Själv beskriver hon sig som en ansvarstagande realist. I motsats till förbundskansler Angela Merkel som håller på att förstöra landet med sin flyktingpolitik.

- De kallar oss högerextremister. I själva verket är vi de enda förnuftiga här i landet.

Men närheten till den omstridde Björn Höcke, en av AfD:s två partiledare i östtyska delstaten Thüringen, har hon aldrig försökt dölja. Höcke står för en tysknationell historierevisionism och är en av den nya högerns fanbärare.

Även i det egna partiet är det många som tycker att Höcke är för extrem. Men alla försök att bli av med honom har stupat på att han har massivt stöd i partiets allt starkare högerfalang. Detta samtidigt som grundargenerationens konservativa och delvis nyliberala och euroskeptiska idéer sedan länge är på reträtt.

Publiken i salen bryr sig inte. De skockas kring Katrin Ebner-Steiner och köar för att få autogram eller en selfie tillsammans med idolen.

- Medierna bara överdriver. Och de andra partierna är rädda för konkurrens och svartmålar AfD, tror Harald Fischer som är läkare i Deggendorf och före detta trogen CSU-väljare

Populistiska inställningar växer bland väljarna i Tyskland och framför bland traditionella mittenväljare. I dag identifierar sig nästan var tredje väljare med anti-pluralism, anti-establishment och för folksuveränitet, enligt den årliga Populismbarometern på uppdrag av Bertelsmannstiftelsen och Wissenschaftszentrum Berlin.

Jämfört med föregående år är det en ökning från 29,2 procent till 30,4 procent. Snabbast växer populismen i den traditonella mitten där i dag var åttonde väljare har sådana sympatier, jämfört med var nionde förra året.

Partiet som gynnas mest av denna trend är högerpopulistiska AfD. "Högerväljare röstar på AfD för att det är på högerkanten. Mittenväljare röstar på AfD för att det är populistiskt", skriver demokratiforskaren Wolfgang Merkel från Wissenschaftszentrum Berlin.

Samtidigt är AfD partiet som splittrar väljarna mest. Trots stigande siffror i opinionsmätningarna är 71 procent negativt inställda till AfD. "Inget annat parti möter sådant massivt avståndstagande", konstaterar Robert Vehrkamp från Bertelsmannstiftelsen och skriver att det uppenbarligen finns ett "glastak" för AfD som är lägre än för alla andra partier i förbundsdagen.

Källa - 2018-10-07 15:22

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+