Vi har många murar men få broar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vi har många murar men få broar Senaste nytt om flyktingkrisen

Vi har många murar men få broar - Hallå där, Igiaba Scego, somalisk-italiensk författare som på bokmässan pratar om sin bok "Adua", om det postkoloniala arvet och vilken uppgift invandrarförfattare har i dagens flyktingkris.

- Adua handlar om tre perioder då somalier invandrat till Italien och därmed om den italienska kolonialismen. De unga männen kallas Titanic i boken och jag pratade med en ung kille som sa att det inte är rätt. "Kom ihåg", sa han, "skillnaden är ändå att vi fortfarande lever". Jag försöker förklara våra problem med religon, stammar och krig.

Du pratar ofta om flyktingar som drunknar i Medelhavet och den likgiltighet som finns inför detta.

- Halva världen kan åka på semester, bli kär i någon i ett annat land, ta ett jobb i Tyskland eller USA. Den andra hälften har ingen frihet alls utan betalar massor med pengar för en fasansfull färd på en gummiflotte. Människor dödar och våldtar dig. Jag föddes 1974 men kommer ihåg att min far och mor kom till Italien med flyg och somaliska pass. Min bror pluggade i Prag. Nu har vi massor med murar men få broar.

Hur definierar du din egen identitet?

- Jag är hundra procent italiensk och hundra procent somalisk. Jag älskar mina två länder på samma sätt. När jag tänker på Somalia och Afrika tänker jag på ett rikt land med guld och olja. Men vi måste tänka om när det gäller relationen mellan Europa och Afrika och exploateringen av land och människor om vi återigen ska kunna bygga upp idéerna om frihet, broderskap och sånt.

Igiaba Scego pratar med SvD:s litteraturredaktör Madelaine Levy på Bokmässan, fredag kl 15:30, monternummer B02:39.

Källa - 2016-09-23 12:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+