Vi kan enbart rädda välfärden med ett vinsttak

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vi kan enbart rädda välfärden med ett vinsttak Senaste nytt om flyktingkrisen

Vi kan enbart rädda välfärden med ett vinsttak - Du har helt rätt, Mårten Björnsson, när du hävdar att vi har ett stort strukturellt problem, men det är inte i framtiden. Vi lever just nu med det. Problemet är det paradigmskifte som skett när det gäller acceptans för övervinster och klyftor.

Samtidigt som det idag råder minusräntor förväntas man kunna ta ut vinster på mer än det tak som föreslås ligga på 7 till 8 procent. Skatten ska gå till skola och vård. Skulle skattebetalare bli medvetna om att pengarna istället finansierar vinster (som ibland placeras i skatteparadis) skulle viljan att betala skatt försvinna.

De privata alternativen kan oftast drivas mer effektivt, och bör absolut finnas kvar. Konkurrensen blir knivskarp om pengarna överförs direkt till verksamheten för förbättring av kvaliteten istället för att tas ut i vinst. De bästa alternativen attraherar kunderna/brukarna. Idag verkar de privata alternativen vilja lägga sig på samma kvalitetsnivå som den offentliga välfärden och därmed få pengar över till mer än skälig vinst. Det är inte vad jag tänker mig när jag betalar skatt.

Åtta procents vinst på sin investering, var får man det med dagens minusräntor? Ändå hörs röster som låter nästan kränkta för att man har mage att föreslå en sådan vinstbegränsning på skattebetalares pengar. Var kom denna girighet från?

Vidare pratar du om skatter, och uttrycker oro över var gränsen går för när skattetrycket skulle hämma de krafter som skapar välstånd. De sista tio åren i förvärvslivet fick jag tiotusentals kronor i skattelättnad. Samtidigt försämrades välfärden.

En gräns som däremot tycks överskriden är den där för stora klyftor i ett samhälle skapar oroligheter. Resultatet visar sig i Sverigedemokraternas framgångar i Sverige, Brexit i Storbritannien och presidentvalet i USA. På det globala planet ser vi flyktingkrisen. Det förvånar mig att politiker i västvärlden inte har elementära kunskaper i sociologi.

Källa - 2016-11-21 17:18

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+