Vi moderater fortsätter att ompröva vår politik

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vi moderater fortsätter att ompröva vår politik - Vår politik ska utgå ifrån vad Sverige behöver. När vi tar fram reformer vill vi genomföra dem så snart som möjligt. Därför är vi beredda att lägga förslag till skarp lagstiftning på riksdagens bord. Det skriver M-ledaren Anna Kinberg Batra, som summerar året som gått.

När vi minns 2016 kommer vi kanske ihåg en av de varmaste somrarna på 100 år. Hur Sarah Sjöström satte handen i kaklet och gav Sverige flera medaljer i OS. Eller glädjen och festen när Sverige arrangerade den europeiska finalen i Melodifestivalen.

Men 2016 var också ett år då det brittiska folket röstade för att lämna EU och USA valde Donald Trump till president. Krig rasade i världen och terrorismen fortsatte skörda offer, även i vår närhet.

Sverige är och ska vara ett av världens bästa samhällen att leva i. Men i en allt oroligare omvärld ökar kraven på att skapa trygghet och framtidstro. Särskilt i ett läge då Sverige är på väg åt fel håll. Framför oss har vi framför allt tre stora utmaningar som kommer ställa större krav på politiskt ledarskap och reformer för att bygga Sverige starkare.

1. Bryt utanförskapet.

Snart riskerar utanförskapet omfatta motsvarande en miljon personer. För att bryta det krävs nu kraftfulla reformer på jobb, skola och trygghet. Då måste alla bidra efter bästa förmåga och vi måste sluta dalta med den som tar sig rätten att leva på andra när man istället kan försörja sig själv.

Nyanlända och människor utan gymnasieutbildning står längst ifrån arbetsmarknaden. Idag har knappt hälften av alla nyanlända gått ut gymnasiet. De måste få ett första jobb. Därför behöver Sverige ungefär 150000 enkla jobb inom de fyra närmaste åren. Då måste det bli enklare och billigare att anställa. Det måste också bli mer lönsamt att arbeta genom sänkt skatt på låga inkomster och det måste löna sig bättre att gå från bidrag till jobb genom införandet av ett bidragstak.

Skolan är vägen in i det svenska samhället. Det är särskilt viktigt i Sveriges utanförskapsområden, där många barns vardag präglas av att föräldrarna inte jobbar. Trots de glädjande resultaten i den senaste Pisa-mätningen behöver mer göras. Ska vi konkurrera med kunskap måste Sverige vilja vara bäst. Därför behövs en timme mer undervisning med start i lågstadiet, mer matematik, höjda lärarlöner och fler förstelärare - framförallt i utanförskapsområden.

I Sveriges utanförskapsområden lever många människor med en påträngande otrygghet. Polis, brandkår och ambulans attackeras när de utför sitt arbete. Våld och övergrepp är ofta närvarande. Det är en utveckling som måste brytas. Sverige behöver därför minst 2000 fler poliser och den som arbetar som polis behöver kunna få 2000 kronor mer i lön i månaden.

Den som blundar för utanförskapet försvagar Sverige. En plan för ett starkare Sverige bryter utanförskapet. En sådan plan ställer krav på politiskt ledarskap, men också att alla ska bidra efter allra bästa förmåga.

2. Stärk svenskt jobbskapande.

Under året har flera stora företag tvingats upphöra med eller minska sin verksamhet i Sverige. Findus och Ericsson är exempel som visar att svensk industri står under hårt tryck. Teknikföretag som Spotify riskerar att behöva flytta sin verksamhet utomlands för bättre villkor. Det är uppenbart att svenska jobb utsätts för hård konkurrens från företag i andra länder och det ökar trycket på att skapa fler jobb när gamla försvinner.

Jag är orolig för att Sverige tappar mark. Svensk ekonomi har länge varit stark, men styrkan kan inte tas för given. Istället för att driva en politik som bidrar till att svenska företag växer, höjer regeringen skatten med 60 miljarder. För varje krona man satsar på företagande tar man 10 ifrån jobbskapande. Regeringen inför straffskatter på vägtransporter och flygresor samt höjer skatten på bensin och diesel. Istället för att satsa på mer kunskap i skolan och att utbildning ska löna sig, skjuter regeringen på införandet av mer matematik och programmering i skolan och höjer skatten för en miljon personer som varje dag går till jobbet. Det är en politik Sverige behöver bryta med. Vi har inte råd att försämra vår konkurrenskraft - den måste stärkas.

3. Värna Sveriges säkerhet i en orolig omvärld.

Vi lever i en alltmer osäker omvärld. Daeshs barbari i Mellanöstern fortsätter. Den som tror att flyktingkrisen är över är naiv. Terrorn har spridit skräck i hela Europa och säkerhetssituationen kring Östersjön har försämrats. Regeringen har länge stått vid sidan av och ställt sitt hopp till att exempelvis EU ska lösa problemen åt oss. Det är inte hållbart. Sverige måste använda sin roll i EU för att själva påverka och sätta tryck för att nå resultat.

Samtidigt måste vår egen förmåga att skapa säkerhet skärpas. Därför behöver vi fortsätta stärka försvarsförmågan, förbättra samarbetet med andra och gå med i Nato. Den dörren får inte hållas stängd av partipolitiska eller bakåtblickande skäl.

Sveriges samhällsproblem kräver reformer här och nu, men regeringen är nöjd och blundar för problemen. Den har varit oförmögen att agera och leverera konkreta resultat, både på egen hand och när riksdagen har gett uppdrag kring exempelvis bostadsbyggande, skola och trygghet.

Sveriges samhällsproblem kan inte lösas med förslag från vare sig 2006 eller 2014. Verkligheten ser annorlunda ut idag. Vi moderater fortsätter därför att ompröva vår politik utifrån vad Sverige behöver. När vi tar fram reformer vill vi genomföra dem så snart som möjligt. Därför är vi beredda att lägga förslag till skarp lagstiftning på riksdagens bord. Då ges också möjligheten för de partier som vill förbättra Sverige att göra det på allvar redan nu.

Den som inte tar våra utmaningar på allvar försvagar Sverige. Jag vill leda den förändring som Sverige behöver för att kunna vara tryggt och starkt även i oroliga och krävande tider.

Anna Kinberg Batra (M)

partiledare

Källa - 2017-01-01 13:03

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+