Vill ministern ha en polis som i Tredje riket?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vill ministern ha en polis som i Tredje riket? - När tunisiern Anis Amri körde in i julmarknadens folkvimmel med sin lastbil den 19 december hade han varit i Tyskland i nästan två år - misstänkt av polisen för att vara en potentiell terrorist.

Efter dådet i Berlin, som kostade tolv människor livet, kunde Amri ostört lämna Tyskland med tåg. Han tog sig ända till Milano innan han av en slump hamnade i en italiensk poliskontroll och sköts.

Hur i all världen kunde den tyska polisen misslyckas så kapitalt?

För landets inrikesminister Thomas de Maizière är förklaringen given: den splittrade säkerhetspolisen.

Förbundsrepubliken Tyskland är inte ett land, utan sexton. Varje delstat har sin egen säkerhetspolis - Verfassungsschutz.

Vid sin ankomst till tyska Freiburg i februari 2015 blev Anis Amri ett ärende för säkerhetspolisen i Baden-Württemberg. Han inkvarterades i ett asylboende i Emmerich, besökte moskéer i Dortmund, och blev därmed ett fall för säkerhetspolisen i Nordrhein-Westfalen.

Genom sina täta kontakter med islamisten Abu Walaa i Hildesheim ådrog sig Amri intresse från säkerhetspolisen i Niedersachsen.

Större delen av 2016 uppehöll sig Anis Amri dock i Berlin, eller möjligen det omgivande Brandenburg, ytterligare två förbundsländer med egna poliskårer.

Inte nog med att dessa sexton organisationer har svårt för att samarbeta. De har dessutom olika regelverk, exempelvis för vad som krävs för att polisen ska få övervaka en person dygnet runt.

Ineffektivt, anser Thomas de Maizière. Han vill avskaffa delstaternas Verfassungsschutz och enbart ha en federal tysk säkerhetspolis.

- Vi lever inte på femtiotalet längre. Tyskland är en stat som är utsatt för en rad internationella hot och behöver en helt ny säkerhetsstruktur, sa inrikesministern när han lanserade sitt förslag häromdagen.

Sällan har en ministeridé fått så förgörande kritik.

- En central jättemyndighet gör inte kampen mot terrorismen lättare, bara mer byråkratisk och trög, säger exempelvis Ralf Jäger (SPD), inrikesminister i Nordrhein-Westfalen.

- Förslag som det här undergräver inte bara medborgarnas förtroende för staten, de äventyrar hela den federala säkerhetsorganisationen, säger Peter Beuth, inrikesminister i Hessen.

Samma tongångar hörs från övriga delstater. Inte ens i förbundsregeringen får inrikesministern stöd.

- Maizière gör ett stort misstag. Vad vi behöver nu är snabba åtgärder, inte en tidsödande utredning om federalismens struktur, säger vice förbundskansker Sigmar Gabriel (SPD).

Hårdast är kritiken från vänsterpartiet Linke, som anklagar Maizière för att vilja "skapa en auktoritär polisstat utom demokratisk kontroll".

- Det här är ett grundskott mot den federala princip, som vi har för att den brottsliga nazistregimens maktkoncentration inte ska kunna upprepas, säger Linkes inrikespolitiska talesperson Ulla Jelpke.

Endast från ett håll får inrikesministern stöd: polisen.

- Låt oss äntligen samla vår information i en enda polismyndighet och inte sprida ut den på sexton olika, säger André Schulz, ordförande i polisförbundet BDK.

Och Angela Merkel? Förbundskanslern ligger lågt medan hennes inrikesminister pejlar stämningen.

Källa - 2017-01-04 17:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+