Vinklade rapporter ger felaktig Sverigebild

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vinklade rapporter ger felaktig Sverigebild Senaste nytt om flyktingkrisen

Vinklade rapporter ger felaktig Sverigebild - - De frågor som varit uppe handlar främst om våldtäktsstatistik, så kallade no-go zoner och generellt om invandrare och brottslighet. Sverige - som alla länder - har utmaningar, men det ser inte ut så som de mest illvilliga debattörerna vill att det ska framstå, konstaterar Henrik Selin, chef för avdelningen för interkulturell dialog på SI.

En snabb sökning på Breitbart News, den sajt som president Donald Trumps chefsstrateg Steve Bannon ledde innan han blev ordförande för Trumps presidentkampanj, talar sitt tydliga språk: Det senaste årets artiklar om Sverige handlar nästan enbart om invandring, våldtäkter och övrig brottslighet. Där finns hårt vinklade texter om allt från sexualbrottsstatistik till integrationsprojekt.

Bannon har själv kallat Breitbart News för en plattform för de så kallade alt-rightrörelserna, i USA ett paraplybegrepp för ett antal högerextrema grupper som bland annat bekänner sig till tankar om vit överhöghet och främlingsfientlighet. Breitbart News och andra liknande sajter har stort inflytande över hur många amerikaner uppfattar Sverige och världen. Det har även den konservativa tv-kanalen Fox News, vars rapportering ledde till att president Trump under ett politiskt massmöte i lördags sade att "något" hänt i Sverige. Detta något visade sig vara ett onyanserat tv-inslag om svensk flyktingpolitik.

Henrik Selin säger att de allra flesta artiklarna om Sverige och migration - både sanna och falska - publicerades i USA för omkring ett år sedan. Många var korrekta men ett stort antal innehöll myter och felaktigheter. Att Sverige svartmålas som ett land som fallit sönder och där våldtäktsstatistiken gått i taket stämmer helt enkelt inte.

- Det finns kvar en svans av (falskt) innehåll som sprids vidare, till exempel att Sverige skulle vara världens "våldtäkts-huvudstad".  .  . Det är väldigt allvarligt och vi märker att sådant innehåll sprids vidare av sajter vars agenda är kritisk mot det mångkulturella samhället.

Hur bemöter man då den typen av uppgifter? Selin säger att SI, vars uppgift är att sprida kunskap om Sverige i utlandet, arbetar med ambassader och utlandsmyndigheter, skriver på den egna hemsidan, publicerar statistik och tar fram utställningsmaterial. Men fram till nu har man inte kommenterat artiklar eller, som han säger, gått in i "enskilda diskussioner med enskilda personer".

- Men helgens händelser visar hur illa det kan gå när en "nyhetsstory", som i det här fallet kom från Fox News och en knappast trovärdig källa, spreds som om den vore trovärdig. Då måste vi ju bemöta den. Och det gjordes, via vår twittrare på kontot @sweden och svenska ambassaden i Washington DC försökte vi korrigera bilden.

Vid ett politiskt kampanjmöte i Florida i lördags, inför tusentals åhörare, sade USA:s president Donald Trump att "något" hänt i Sverige "i går kväll". Uttalandet fälldes samtidigt som han talade om flyktingpolitiken i Europa. Han verkade även anspela på terrordåd, eftersom han därefter sade "titta på vad som händer i Bryssel. Titta på vad som händer över hela världen. Titta på Nice. Titta på Paris. "

Uttalandet fick stora svallvågor i sociala medier och uppmärksammades i internationella medier. Sveriges ambassad i Washington kontaktade amerikanska utrikesdepartementet för att få en förklaring - eftersom inget särskilt skett i Sverige på fredagen.

Dagen efter klargjorde Trump via Twitter att det egna uttalandet handlade om ett inslag som sänts i Fox News och som handlade om invandrare och Sverige.

På måndagen twittrade presidenten vidare. Han skrev att "falska nyhetsbolag" försöker framställa det som att den "storskaliga invandringen" i Sverige fungerar vackert och avslutade med NOT (inte).

Källa - 2017-02-20 15:46

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+