Vittnet i Sverige Vill fälla dem som torterade mig

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Vittnet i Sverige Vill fälla dem som torterade mig - Han överlevde tortyr i den syriska regimens fängelser och sökte sedan asyl i Sverige för mer än tre år sedan. Nu hoppas han kunna snart vittna mot sin torterare i tysk domstol.

- Det är viktigt för mig att få rättvisa genom att ställa de som torterade mig till svars, säger Fares i en unik intervju med SvD.

Nyligen meddelade tyska myndigheter att en före detta hög officer inom den syriska underrättelsetjänsten och en underordnade gripits. Det är första gången som tyska myndigheter gripit personer misstänkta för tortyr i den syriska regimens fängelser.

Enligt tidningen Der Spiegel hävdar officeren att han hade tagit avstånd från sina tidigare handlingar när han lämnade sin tjänst och flydde landet. I en tidigare intervju med tidningen 2013 berättade han att han jobbat för den syriska säkerhetstjänsten. Förhören var en del av hans jobb. Det var "inte alltid möjligt" att ge de gripna en varsam behandling, har han uppgett.

Fares som befinner sig i Sverige är ett av vittnena mot den förra detta officeren. Fares, som av säkerhetsskäl inte uppge sitt riktiga namn, tog i slutet av 2017 kontakt med svenska polisen för att berätta om sin tid i olika syriska fängelser. Han vill att de som torterade honom ställs till svars. Särskilt de som lyckats ta sig till Europa.

-Jag vill ha en rättvis rättegång där också de åtalade har rätt till advokat och får försvara sig själva. Något som jag själv inte hade när de fängslade mig i Syrien, säger Fares på telefon till SvD.

För åtta år sedan läste han till ingenjör på universitetet i Damaskus. Han var en av de många som uppmanade till protester mot den syriska regeringen, men hann själv inte delta eftersom han greps av säkerhetstjänsten.

-Jag uppmanade till demonstrationer efter den tunisiska och egyptiska revolutionen. Jag ville vara en del av den arabiska våren.

Straffet för Fares blev högt. Under åtta månader flyttade Fares mellan olika syriska fängelser och utsattes för olika sorters tortyr, uppger han. Han har bland annat kvar brännmärken från cigaretter som påminner honom om den tiden.

- De brukade släcka cigaretter på min kropp. Men det värsta jag upplevt var när jag satt 63 dagar i en isoleringscell i Al-Khatib-fängelset. Där praktiserade de alla typer av fysisk och psykisk tortyr mot mig.

Människorättsorganisationer som Amnesty har beskrivit de syriska fängelserna som "mänskliga slakthus". Fares hängdes bland annat upp i armarna i flera dagar, slogs med spikförsedda påkar, metallkablar och i knän och under fotsulorna så att han varken kunde stå eller gå. Såren fick ingen behandling utan blev infekterade.

Efter åtta månader släpptes han fri mot borgen i väntan på sin dom. Han flydde till rebellkontrollerade områden och vidare till Turkiet. Där fick han höra om domen: sju års fängelse för att ha motarbetat den syriska staten - ett vanligt straff för regimens motståndare. Därefter tog han sig till Sverige.

I november 2018 tog den svenska polisen kontakt med Fares. Han fick veta att en hög uppsatt officer i Al-Khatib-fängelset befann sig i Tyskland. Efter att ha blivit tillfrågad om att hjälpa tyska polisen med utredningen åkte han dit och kunde identifiera officeren.

- Jag tycker att det är problematiskt att sådana personer får asyl i Europa. Det visar att migrationsmyndigheterna inte har tillräcklig koll på de som söker asyl. Men samtidigt finns det möjlighet att ställa de här personerna inför rätta i länder som Sverige och Tyskland.

Fares minns tillbaka till när han såg officeren för första gången i fängelset. Han väcktes och kläddes av, sedan togs han till ett rum där officeren satt vid ett bord tillsammans med några andra.

Vanligtvis hade fångarna ögonbindel vid tortyrsessioner eller förhör, men i vissa fall där de till exempel behövde identifiera någon på bild så hade de ögonen öppna. Då tvingas de böja ner huvudena för att inte kunna se sina fångvaktare.

- Officeren skrek på fångvaktaren och sa till honom: "Jag sa åt dig att hämta fånge nummer åtta och inte tretton!" Jag blev slagen när jag tittade upp och såg hans ansikte.

Nu hoppas Fares på en rättegång där han kan vittna om det han har varit med om. Han hoppas att åtalet kan leda till att de torterarna i de syriska fångarna drar sig för att fortsätta med sin verksamhet.

Han hoppas också att fler som har liknande erfarenheter ska våga vittna - många är rädda för att de vill skydda sina familjer som är kvar i landet.

- Det är viktigt för oss syrier och för mänskligheten att krigsförbrytarna får ett rättvist straff, säger Fares.

Flera europeiska länder har öppnat utredningar om krigsbrott i Syrien - men Sverige och Tyskland är de enda länderna som har åtalat och dömt personer för krigsbrott i Syrien, enligt svenska åklagarmyndigheten, som hänvisar till en rapport från 2017.

Tf

Källa - 2019-02-21 16:28

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+