Wallström om situationen i Burma Oacceptabelt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Wallström om situationen i Burma Oacceptabelt - Iran, Nordkorea och Burma är bara tre av alla konflikter som ger EU:s utrikesministrar huvudvärk just nu.

Inte minst situationen i Burma får Margot Wallström att oroas.

EU-länderna har i dag fattat beslut om att frysa alla möten med Burmas högsta militära ledning med anledning av de oroligheter som tvingat mer än en halv miljon rohingyer på flykt ut ur landet.

Men även andra EU-sanktioner kan bli aktuella.

- Jag tror att alla möjligheter är på bordet, säger utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till dagens möte i Luxemburg med EU:s utrikesministrar.

- Här är det ju framför allt att förstärka det budskap som skickats entydigt från FN: att våldet måste upphöra, de här flyktingarna måste tillåtas en säker återkomst och man behöver se till att det ges tillgång till humanitär hjälp till den här gruppen samt tillåta undersökningsmissioner och annat att komma in.

TT: Hur besviken är du på (Burmas politiska ledare) Aung San Suu Kyi?

- Det har funnits så stora förväntningar förstås på henne. När det här händer är det en hel värld som reagerar på samma sätt: vi vill höra hur ni ser på den här situationen, vi vill veta att ni är beredda att stoppa det här lidandet för en grupp som uppenbarligen förföljs öppet, säger Wallström.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

- De rapporter som jag fått från Human Rights Watch är fasansfulla. Det är helt oacceptabelt. Nu förväntar vi handling också från ledarna i Myanmar (Burma).

Dagens möte handlar annars mycket om att diskutera avtalet om Irans kärnprogram som nu darrar rejält efter USA:s allt mer barska inställning till Teheran.

Inom EU finns dock fortsatt starkt stöd för avtalet.

- Det är ett resultat av tolv års hårda förhandlingar. Det är bekräftat av ett enhälligt säkerhetsråd. Det finns en säkerhetsrådsresolution som ligger till grund för politiken när det gäller kärnprogrammet i Iran. Det här har hjälpt till att göra utvecklingen förutsägbar när det gäller kärnvapenfrågan. Man bör hålla andra frågor undan från det här avtalet, säger Wallström i Luxemburg.

Även kring Nordkorea råder oro över en allt barskare amerikansk inställning, även om EU-länderna framför allt kräver åtgärder från de styrande i Pyongyang.

- De måste ju upphöra med sina bombtester och missiltester, säger Margot Wallström, som vill se både sanktioner och samtal med Nordkorea.

- Det räcker inte med att besluta om sanktioner. Det måste också till en implementering. Och vi behöver även med Nordkorea en politisk-diplomatisk kanal och kontakt som ger dem en utväg som handlar om att man behöver pratas vid och se att det finns annat än våld att ta till, säger Wallström som inte är främmande för att låta Sverige spela en roll i frågan.

- Jag vill inte ge intryck av att vi har kapacitet att kunna ändra hela situationen, men vi har åtminstone en diplomatisk närvaro sedan 1970-talet och jag tror att de visar en sorts tilltro till oss vilket kanske kan underlätta samtal, när de känner sig redo, säger Wallström.

Källa - 2017-10-16 11:59

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+