Wikileaks Ecuador tystar Assange

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Wikileaks Ecuador tystar Assange Senaste nytt om flyktingkrisen

Wikileaks Ecuador tystar Assange - "Vi kan bekräfta att Ecuador har stängt av Assanges internetuppkoppling på lördagen klockan 17, kort efter publiceringen av Clintons Goldman Sachs-tal", skriver Wikileaks på Twitter.

Assange har bott på Ecuadors ambassad i London sedan 2012, dit han flytt och sökt asyl för att undvika att bli gripen och utlämnad till Sverige där han misstänks för våldtäkt.

Equador har varken bekräftat eller dementerat att de har strypt internettillgången för Wikileaksgrundaren. Landets utrikesminister Guillaume Long sade däremot på måndagen att Assange fortsatt står under regeringens beskydd.

- Omständigheterna som ledde fram till en beviljad asyl består, sade Long.

President Rafael Correas vänsterregering har länge stått bakom Julian Assanges rätt till yttrandefrihet, samtidigt har Wikileaks komplicerat Ecuadors relation till USA. Correa har också varit öppen med att han stöttar demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton, som han har en personlig relation till.

- Jag vill att Hillary vinner, sade Correa till den ryska tv-stationen Russia Today förra månaden.

De senaste veckorna har Demokraterna och myndigheter i USA anklagat den ryska staten för att försöka påverka valet den 8 november genom att utföra cyberattacker mot partiet. Men även om Wikileaks har varit den främsta kanalen för läckta mejl och dokument från Demokraterna förnekar Julian Assange kopplingar till en rysk hackningsinsats.

Det finns uppgifter om att Wikileaks har kommit över uppemot 50 000 mejl från Clintons kampanjordförande John Podesta som ska offentliggöras i omgångar fram till presidentvalet den 8 november.

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin utevaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

I mars förra året gick svenska åklagare med på att förhör med Assange skulle hållas i London. I augusti samma år preskriberades ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden. Det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.

Ett förhör med Julian Assange skulle ha hållits den 17 oktober men sköts upp en månad på begäran av den 45-årige australiern, som kommer att frågas ut av en åklagare från Ecuador.

Källa - 2016-10-18 11:57

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+