Ygeman försvarar sitt påstående om polisen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ygeman försvarar sitt påstående om polisen Senaste nytt om flyktingkrisen

Ygeman försvarar sitt påstående om polisen - Inrikesminister Anders Ygeman (S) sa i går att gränskontroller, flyktingmottagande och terrorhot kan förklara varför färre brott klarades upp i fjol.

Men enligt DN:s granskning tar detta bara en procent av polisens resurser.

-  Jag tror ändå att dessa omvärldshändelser har en betydande påverkan, svarar ministern till DN.

Polisen har inte varit så dålig på att lösa brott på 16 år. Bara 14 procent av alla brott klarades upp i fjol. Inrikesminister Anders Ygemans förklaringar är dels polisens omorganisation men också flyktingmottagande, gränskontroller och terrorhot.

- Vi har haft en mycket ansträngd situation inom svensk polis, samtidigt som vi har haft det största flyktingmottagandet sedan andra världskriget, vi har gränskontroller för första gången på 20 år, och vi har ett förhöjt terrorhot, sa han i går till Expressen.


Pekar på omorganisationen

Men enligt DN:s granskning gick mindre än en procent av polisens resurser i fjol gick till gränskontroller, flyktingmottagande och terrorhot. Micael Björk, docent vid Göteborgs universitet, menar att den stora boven är omorganisationen.

-Det Ygeman nämner är små förändringar jämfört med den väldigt stora förändring som skett genom omorganisationen, säger han till DN.

Anders Ygeman håller dock fast vid sina förklaringar.

- Jag tror ändå att dessa omvärldshändelser har en betydande påverkan. Jag tror inte att jag har mött någon polis som inte har känt en ansträngning och tagit upp det med mig, säger han till DN.


Väntar på utredning

Han ifrågasätter även DN:s mätning.

-Jag tror att redovisningen har sina begränsningar i den trubbighet som de olika mätverktygen har. I vilken mån som omorganisationen har bidragit till det ena eller det andra kommer en oberoende utvärdering som Statskontoret nu gör att ge svar på om tre veckor.

Källa - 2016-09-06 01:53

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+