Ygeman Jag är nöjd med rikspolischefen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ygeman Jag är nöjd med rikspolischefen - Många poliser är kritiska till den nya organisationen - och funderar på att sluta.

I kvällens SVT:s Agenda möttes rikspolischef Dan Eliasson och inrikesminister Anders Ygeman (S).

- Det finns saker vi kan göra bättre, det är helt riktigt. Vi har inte haft tid under sommaren, säger Dan Eliasson.

Kritiken mot och inom polisen har varit stark efter den stora omorganisationen för drygt ett och ett halvt år sedan. 21 fristående polismyndigheter blev till en, vilket har beskrivits som den största omvandlingen av polisen sedan 1960-talet.

- Vi ska bli en vassare, bättre och starkare organisation, sa rikspolischef Dan Eliasson då.

Men bara 14 procent av alla brott klarades upp förra året - jämfört med 18 procent 2010. Det har inte varit så illa på 16 år enligt Svenska Dagbladet.

- Den siffran är för dålig och måste bli bättre. Det går inte att skylla allt på omorganisationen, men en del beror på det. Vi gör en väldigt stor omorganisation för att svensk polis måste förändras, säger Dan Eliasson i kvällens SVT:s Agenda

Han säger att förändringar ska göras under hösten.

- Många tycker att de är få, att lönen är begränsad och att det tar för lång tid att få stöd. Jag tror vi kan göra viktiga framsteg. Det går för långsamt. Jag tänker göra justeringar och reformen framåt hösten. Om vi inte lyckas får vi ta nya tag.


"Jag är nöjd med rikspolischefen"

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att han förstår kritiken.

- Finns det saker som blivit fel så måste man vara beredd att lyssna på den kritiken som finns i organisationen. Man upplever att man inte blir lyssnad på och att det borde vara bättre återkoppling från chefer och åklagare. Vi måste se mer resultat under det här året. Vi måste få ut fler poliser närmare medborgarna, framför allt i socialt utsatta områden, säger han i SVT:s Agenda.

Han nämner senaste årets flyktingmottagande - den största sedan andra världskriget i Sverige - och terrorhot som en stor belastning för polisen.

- Men nu har vi vänt flyktingmottagandet som minskar trycket på polisen. Men vi måste få ut fler poliser i områdena, men vi kommer inte gå tillbaka till 21 småpåvedömen som det var förut.

Han säger samtidigt:

- Jag är nöjd med rikspolischefen. Jag tycker att han ibland får ta oförtjänt kritik.


Massiv kritik

Kritiken mot Dan Eliassons arbete har varit stor.

- Det djupa missnöjet har funnits under lång tid och det handlar både om att bli värderade för det arbete man gör och om den omorganisation som är gjord och vad den leder till. Man tycker inte att man kommer närmare medborgarna, har Polisförbundets ordförande Lena Nitz sagt till GT.

Också fackets förbundsordförande kritiserar Dan Eliasson.

- Det finns definitivt en förtroendeskada mellan Sveriges poliser och Dan Eliasson. Det djupa missnöjet har funnits under en lång tid. Man måste verkligen förstå hur djupt och stort missnöjet är. Det är någonting att ta på allvar, har Lena Nitz sagt.

Källa - 2016-09-04 21:53

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+