Yttrandefrihet till varje pris, eller..?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Yttrandefrihet till varje pris, eller..? - Yttrandefriheten kan ibland svida i både hjärtat och hjärnan.

Den tvingar oss från tid till annan att se och höra saker som vi helst sluppit. Den låter emellanåt åsikter torgföras som vi kan uppleva som både avskyvärda och omoraliska.

Vi har levt med den i 250 år och vi vet att den är värd att försvaras varje minut, varje dag. För alternativet stavas censur, förtryck, förföljelse och vi har lärt oss av både historien och vår egen tid att det är någonting mycket värre.

I sin yttersta tolkning betyder yttrandefriheten att alla ska få göra sin röst hörd oavsett åsikt. Inom ramen för yttrandefriheten finns också saker vi inte får göra, till exempel hota, förtala, sprida information som hotar rikets säkerhet eller hetsa mot folkgrupper.

I övrigt är det skyhögt i tak.

Det leder till att en bred flora av tidningar och böcker ges ut, publikationer som kanske inte uppskattas i de breda folklagren men som är viktiga för mångfalden och för att manifestera just yttrandefriheten.

I samband med attacken mot tidningen Charlie Hebdo i Paris debatterades den här frågan flitigt. I många delar av världen sågs Charlie Hebdos satirteckningar av profeten Muhammed som grova och förolämpande. Men den stora majoriteten förstod och värnade trots det redaktionens rätt att publicera teckningarna.

Här i Sverige har vi haft liknande diskussioner kring konstnären Lars Vilks och hans olika verk.

Temat på årets bokmässa i Göteborg, 23-25 september är just yttrandefrihet. Och inledningsvis valde också vd Maria Källson att ta till de stora orden för att beskriva sin och mässans tolkning av begreppet: alla ska få göra sin röst hörd.

Detta gällde också tidningen Nya Tider vars affärs- och redaktionella idé är att skriva negativt om invandrare och flyktingar.

När det blev känt att Nya Tider skulle ha en monter på mässan inleddes en massiv protestvåg. Enligt Maria Källson hotade besökare, samarbetspartners och författare att hoppa av om tidningen tilläts vara kvar.

Två dagar senare meddelades att Nya Tider inte var välkomna.

"Vi kom fram till att den här utställaren inte delar samma värdegrund som vi på en springande fråga, och det är alla människors lika värde", sade Maria Källson, till TT.

På samma mässgolv tillåts bokförlaget Oktober ställa ut.

Ett litet förlag som ger ut kommunistisk och marxistisk litteratur. Bland annat boken "The Battle For Chinas Past" med följande informationstext: "Denna bok av Mobo Gao bemöter den extremt negativa beskrivningen av Kina under Mao Zedong i en rad publikationer och argumenterar för att de flesta människor i Kina, inklusive landsbygdens fattiga och städernas arbetarklass, faktiskt vann på Mao Zedongs politik. "

Tål vi litteratur som hyllar Mao Zedongs massutrotningar måste vi också tåla en tidning som bland annat skriver okritisk om medborgargardet Soldiers of Odin.

Stockholms första biskop Manfred Björkquist (1884-1985) sade en gång: Vi måste vara toleranta mot de intoleranta.

Det är precis så vi måste bemöta det vi inte gillar - inte genom stängda dörrar och censur.

Källa - 2016-08-27 11:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+