Dödskul zombierulle med en ruttnande Iggy Pop

Senaste nyheterna om Formel 1

Dödskul zombierulle med en ruttnande Iggy Pop Senaste nytt om Formel 1

Dödskul zombierulle med en ruttnande Iggy Pop - "Det här kommer inte att sluta väl", upprepar Ronnie Peterson (Adam Driver) genom hela "The dead don’t die". Drivers huvudperson delar olycksbådande nog namn med den svenske formel 1-föraren, vars liv slutade mindre väl i sviterna efter en olycka i ett lopp 1978.

Den amerikanske avant-pop-regissören Jim Jarmuschs senaste film har producerats med stöd från svenska Film i väst, vilket skulle kunna vara en av orsakerna till att Peterson letat sig in som en referens. Men "The dead don’t die" är, precis som andra filmer av den kulturella tvättsvampen Jarmusch, mättad med referenser till populärkultur.

Centerville är en sävlig, fiktiv håla i Pennsylvania. Poliserna Ronnie och Cliff (Bill Murray) nås en dag av nyheten om en bisarr massaker på en lokal diner, där personalen fått sina tarmar utslitna ur buken. Cliff är övertygad om att vilda djur ligger bakom, men Ronnie - som visar sig vara ett zombiefilms-orakel - är säker på att det är levande döda som strimlat restaurangpersonalen. Och mycket riktigt dyker snart en zombiehord upp med en härsken, maniskt kaffeklunkande Iggy Pop i täten.

Jarmusch har alltid satt ribban högt för originella flörtar mellan art house och genrefilm, där den hallucinatoriska västernfilmen "Dead man" (1995) och samurajsagan "Ghost dog" (1999) sticker ut hakan.

Satiriska zombiefilmer finns det redan gott om. Redan George Romeros klassiker "Dawn of the dead" (1978) innehåller en stor dos politiskt medvetandegörande humor, och sedan dess har det kommit ett oräkneligt antal filmer som använder levande döda för att sabla ner konsumtionssamhället. Zombiemusikalen "Anna and the apocalypse" (2017) bidrog med viss fräschör till en genre som stagnerat efter alldeles för många säsonger av "The walking dead" (2010-).

"The dead don’t die" har kritiserats för att vara seg och ironisk i överkant. Det är att missa poängen. Jarmusch har gjort en egensinnig metakomedi som självmant trillar mellan stolarna. Varken skräckfilmsälskaren eller finsmakaren får vad den betalat för. Istället får vi en skamlöst självkommenterande hipsterfilm, ett lapptäcke av kulturella referenser som är betydligt starkare än Tarantinos stolpskott "Once upon a time in Hollywood" (2019). Sturgill Simpsons country-soundtrack är som grädde på moset.

Källa - 2019-08-30 14:38

    Mest läst:
  1. Senaste nytt formel 12019
  2. Formel 1 Nyheter
  3. Lauda begravning
  4. Henry braag formel 1

Om Formel 1

Formel 1 (F1), motorsport med formelbilar, ingår i världsmästerskapet för Formel 1 (FIA Formula One World Championship), Grand Prix GP. Förare och konstruktörer tävlar om poäng i respektive klass, poängen räknas ihop för avgörandet av vem som vinner. F1 bilarna anses vara dom snabbaste inom bilsport med hastigheter upp till 380 km/h.
Twitter Facebook Google+