Här är siffran som ska rädda Ericsson

Senaste nyheterna om Formel 1

Här är siffran som ska rädda Ericsson - Ericssons senaste rapport blev en riktig besvikelse, trots att det var länge sedan som stjärnorna stod så rätt för telekomjätten. Med slimmad verksamhet, 5G-fest och valutahjälp borde Ericsson ha excellerat. Men det blev tvärtom, vilket ger flera anledningar till oro.

Detta är en krönika. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I Formel 1 är det små marginaler som gäller när de olika stallen ska mätas mot varandra. Men det gäller att ha marginalen på sin sida även på aktiemarknaden. Ericsson kraschade redan före börsracet på sin rapportdag i juli. Så fort rapporten publicerades stod det klart att aktien skulle handlas ner, frågan var bara hur mycket.

De 18 analytiker som bidragit med sina förväntningar hade ett snittestimat på 4,1 miljarder kronor i resultat, vilket Ericsson bommade då resultatet landade på 3,9 miljarder men det var lönsamheten som var den största besvikelsen 7 procent i rörelsemarginal istället för 7,7. Aktien föll hejdlöst men det skulle bli värre.

Efter Ericssons rapportkonferens på eftermiddagen förstärktes kursnedgången ytterligare, och aktien stängde ned 11,6 procent. Bolagets resultat levde inte upp till marknadens förväntningar och Ericssons vd Börje Ekholms insikter, som han delade med sig av under konferensen, blev en besvikelse.

Ekholm förklarade att strategiska kontrakt, med en initialt lägre lönsamhet, kommer att påverka marginalen negativt under "några kvartal" framöver. Därmed grusades i princip allt hopp om snabba cash för Ericsson del i den pågående 5G utrullningen.

5G marknaden har tagit mest fart i Nordamerika, som står för det största lyftet i affärsområdet Networks och som kan stoltsera med en tillväxt på 11 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Men problemet är att de avtal som operatörer ingått med Ericsson betalar sig inte på en gång, snarare tvärtom. De strategiska avtalen har en negativ påverkan på lönsamheten, även om de senare ska bidra positivt. Inget direkt "ka-sching!" i kassan så fort en ny kund värvats, alltså. Därmed blir det också svårare att förutse hur Ericssons 5G affärer utvecklar sig.

Allt är inte heller 5G inom Ericsson och det är klart att den utdragna kampen att få ordning på Digital Services liksom Managed Services också ger fortsatt motvind.

Varningen om att förbättringsarbetet kommer ge varierat resultat över tiden ger lite olustiga bilder om en lotteridragning, utan garantier om att andra kvartalets nitlott kommer följas av garanterad vinst i nästa kvartal. Slagighet är påfrestande för aktieägare, inte minst i ett storbolag som Ericsson. Men också kostnaderna fortsätter ställa till problem.

Slår man upp sidan över Ericssons finansiella översikt för det andra kvartalet 2019 och jämför med det andra kvartalet 2017 så slås man med häpnad över utvecklingen. Siffrorna visar på en oväntat stor skillnad. I det senaste kvartalet var de ordinarie kostnaderna en miljard högre än andra kvartalet 2017. Ericsson lider av ett till synes kroniskt kostnadsproblem, trots år av besparingsprogram. Det senare ger varje kvartal upphov till mer kostnader varje kvartal, så kallade extraordinära.

I över ett decennium har Ericsson inte haft en enda kvartalsrapport utan extraordinära kostnader. Ett bolag i ständig kris - eller en del av affärsidén, kan man fråga sig. Man kan i alla fall konstatera att när Börje Ekholm tillträdde som vd i början på 2017 var bolaget i akut ekonomisk kris. Frågan är om de sista av de omstruktureringskostnader som han behövt för att städa verkligen blir de sista. I så fall så skulle han vara den enda vd:n på 2000-talet som lyckats med den bedriften.

Men hur mycket man än ogillar bakvända affärsavtal och avsaknad av kostnadsdisciplin så går det inte att blunda för en lika avgörande som enorm siffra: 10 000 miljarder kronor. Så mycket spås 5G marknaden vara värd de närmaste sju åren, enligt Mobile World Live. En marknad där svåraste konkurrenten Huawei desarmerats av amerikanska intressen, som ifrågasätter säkerheten i de system som Huawei levererar och ofta både driftar och underhåller.

Trots Ericssons fortsatta problem och svårigheter att öka effektiviteten så behöver världen fortfarande 5G. De kommande åren kommer flera operatörer i flera länder slå i kapacitetstaket med äldre generationers utrustning och tvingas investera i den nya teknik, enligt Mc Kinsey.

Att välja Ericsson är tekniskt och politiskt korrekt för många av dessa operatörer och länder, betydligt fler än för ett år sedan. Men att förvänta sig att räkmackan inom 5G omvandlas till linjära vinster i Ericssons resultat är att hoppas på för mycket vilket senaste rapporten var ett lysande exempel på.

Tf

Källa - 2019-08-12 11:11

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Senaste nytt formel 12019
  2. Https://www.senastenyheterna.se/formel1/84-ariga-wahlstroms-optik-satsar-framat-nya-lokaler/
  3. Https://www.senastenyheterna.se/formel1/bilar-har-satt-fart-hans-liv/
  4. Formel 1 Nyheter
  5. Https://www.senastenyheterna.se/formel1/
  6. Https://www.senastenyheterna.se/formel1/63/
  7. Lauda begravning
  8. Https://www.senastenyheterna.se/formel1/strikta-regler-for-nyarsfyrverkerierna/
  9. Henry braag formel 1
  10. Https://www.senastenyheterna.se/formel1/svart-sjuka-henry-11-fick-traffa-sin-stora-idol/

Om Formel 1

Formel 1 (F1), motorsport med formelbilar, ingår i världsmästerskapet för Formel 1 (FIA Formula One World Championship), Grand Prix GP. Förare och konstruktörer tävlar om poäng i respektive klass, poängen räknas ihop för avgörandet av vem som vinner. F1 bilarna anses vara dom snabbaste inom bilsport med hastigheter upp till 380 km/h.
Twitter Facebook Google+