Alen Musaefendic Där öst mutar väst

Senaste nyheterna om Nato

Alen Musaefendic Där öst mutar väst Senaste nytt om Nato

Alen Musaefendic Där öst mutar väst - Donald Trump planerar för stora nedskärningar i diplomati och bistånd, om man ska tro hans första budgetförslag. USA ska bli tryggare än någonsin genom att veta mindre om världen. Det rimmar väl med planen att bekämpa global uppvärmning med ökad kolproduktion. Det har inte funnits en sämre tid för USA att dra sig tillbaka. Min hemregion Balkan illustrerar varför.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Bosnien-Hercegovina är som ett Syrien men med andra inslag. Samma stormakter är inblandade, men i stället för bomber regnar det pengar. En kort promenad genom huvudstaden Sarajevo räcker för att passera turkiska, saudiska och iranska organisationer och skolor som erbjuder allt från aktiviteter till världssyn. Tunga ministrar avlägger regelbundna besök i ett och samma ärende: Att förklara sin kärlek till Bosnien. Ryska träningsläger byggs i norr, saudiska moskéer i söder. Det är en skakig form av mångkultur som Bosnien inte behöver.

Utländska investeringar är naturligtvis ingenting att beklaga. Men här handlar det om en farlig blandning av ekonomisk och ideologisk import. Likaså är det en utveckling som för närvarande saknar motvikt. EU har försökt, på EU:s vis, att finansiera projekt och ställa krav. Pengarna har mottagits med långt större glädje än kraven. Biståndet och investeringarna från Mellanöstern och Ryssland är till synes kravlösa.

Som många bidragstagare på den internationella arenan är Bosnien oerhört frustrerande. Hårda politiska låsningarna förlamar de flesta försök till framsteg och den etniska segregationen intensifieras. Väldigt lite fungerar, och det som fungerar är finansierat av auktoritära regimer.

Det som i slutändan avgör vem som vinner lokalbefolkningens gunst är uthålligheten. Där "Väst" verkar ha ett slags tidshorisont för sin närvaro är Turkiet och Ryssland i Bosnien för att stanna. En allierad, för att inte säga en "vän", finns ju där i vått och torrt, fysiskt, kulturellt, ekonomiskt, och diplomatiskt.

Det som är positivt och konkret i efterkrigstidens Bosnien är till stor del USA:s och EU:s förtjänst. I denna avgörande tid har Väst inte råd att begå misstag, men de begås hela tiden. På senaste toppmötet med NATO passade Donald Trump på att knuffa Montenegros premiärminister Markovic, en förödmjukelse som blev viral. Putin måste ha fått popcorn i vrångstrupen av skär glädje. Montenegro är NATO:s 29e och senaste medlem. I syfte att förhindra Montenegros inträde i försvarsalliansen ska Ryssland ha gått så långt som att ha medarrangerat ett mordförsök på Markovics företrädare. Den montenegrinska polisen grep fjorton personer, varav två ryssar och en före detta serbisk polisgeneral. I stället för att omfamnas av Trump blev Montenegro mobbat på ett sätt som påminner om högstadiet.

Allt fler seriösa bedömare ser ett nytt krig på Balkan som mycket sannolikt. Till skillnad från Angela Merkel behöver jag inte en stor öl för att säga att Europa kanske måste klara sig själv. EU måste kunna hantera brexit och Balkan samtidigt. År 1914 fick vi veta vad några skott i Sarajevo kan leda till. Det är dags att börja intressera sig.

ALEN MUSAEFENDIC är riksdagskandidat för Centerpartiet.

alenmusaefendic@gmail. com

Källa - 2017-07-09 08:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+