Att så tvivel räcker för trollen.

Senaste nyheterna om Nato

Att så tvivel räcker för trollen. - Imatra är en liten vacker stad bara sju kilometer från ryska gränsen. På andra sidan ligger Svetogorsk - som före fortsättningskriget hette Enso och hörde till Finland.

En decembernatt 2016 sköts tre kvinnor här utanför en restaurang. Ett vidrigt dåd - och oförklarligt. Snabbt dök ett nytt twitterkonto upp: "@Imatranuutiset" - det betyder Imatras nyheter och uppfattas lätt som en lokal tidning - uppgav att offren var ryska och gärningsmannen en finsk officer med högerextrema sympatier.

Nyheten var lika falsk som kontot, men spreds snabbt i internationella medier. Myndigheterna agerade snabbt med beskedet att de dödade var kommunfullmäktiges ordförande och två finska journalister. Att den 23-årige vettvillingen dödade just dem var en slump.

En påminnelse om att nättroll är alerta. Rykten sprids i ilfart och riktas direkt till medier, gärna internationella. Starka krafter i Finland hetsar upp stämningen och hojtar om "russofobi". Ett bisarrt inslag är de falska rykten som florerat i ett tiotal år om att sociala myndigheter skulle ta barn från ryska familjer på oklara grunder; vidrigast är påståendena att det är för att sälja barnen till amerikanska homosexuella par.

Allt för att slå in en kil mellan finnar och ryssar.

Påstådd russofobi är en viktig ingrediens i den häxbrygd som trollen kokar. Med recept från Kreml.

Informationspåverkan handlar inte om att etablera en ny sanning, utan om att få folk att tvivla på den gällande - och få en målgrupp att fatta ett önskat beslut eller inte fatta ett oönskat beslut, säger Max Arhippainen som är informationsdirektör vid Finlands försvarsministerium.

Det handlar inte i första hand om att få någon att tycka som man vill - utan om att få någon att göra som man vill.

Den finska försvarsmakten ska byta ut jaktplanen och en stor del av marinens fartyg inom ett decennium. En jätteorder på 10 miljarder euro.

Mycket tyder på att Ryssland hellre ser att detta inte görs. I en massiv informationskampanj ifrågasätts behov och kapaciteter. Nyttiga idioter hjälper till, med påståenden som att "men är det inte klokare att satsa på luftvärn än på jaktplan" eller "är det inte bättre att robotar sätts på stranden än på dyra fartygsdäck".

Som projektets koordinator Lauri Puranen formulerar det: det lättaste sättet att skjuta ner hälften av Finlands jaktplan är att se till att de aldrig blir köpta. Splittra diskussionen och göra beslutsfattarna förvirrade så att besluten inte fattas.

Det ligger inte i Rysslands intresse att Finland och Sverige närmar sig Nato. Det kan förhindras utan att övertyga någon om att bli Natokritisk - det räcker att debatten lyckas göra beslutfattarna osäkra.

Finsk debatt förs med två motsatta argument: å ena sidan skräms det med att ett medlemskap skulle öka spänningarna i Östersjöregionen, å andra sidan påstås det att Nato ändå inte skulle komma till de baltiska ländernas hjälp.

Paradoxalt? Det gör ingenting, syftet är att skapa förvirring och lamslå beslutsfattandet.

I februari 2015 kom en tweet som påstods vara från försvarsminister Peter Hultqvist (S) med gratulationer till en tidigare Boforsdirektör för en påstådd vapenaffär med Ukraina. Ett falsifikat från början till slut - och ministerns stab reagerade snabbt. Men nyheten lever kvar i sociala medier. Och flera politiker gjorde det avsedda: försäkrade att Sverige inte säljer vapen till Ukraina.

Så tvingades en position fram som annars inte var aktuell.

Detta valår är oron för påverkan stor. Att förfalska resultatet tekniskt sett är i praktiken omöjligt i våra länder som använder valsedlar, menar Arhippainen. Men det kan handla om att påverka röstningsbeteende i vissa grupper eller att fientliga grupper försöker få upp frågor - som vapenexport - på agendan och sedan låsa politiken.

Sverige planerar en ny myndighet för psykologiskt försvar, som inte hinner starta före valet.

Finland koordinerar befintliga resurser. På regeringens initiativ kopplades samtliga ministerier och relevanta myndigheter - tullen, säkerhetspolisen, polisen, försvaret och cybersäkerhetscentralen - ihop i ett nätverk med uppgift att identifiera påverkan, stöda varandra, utbilda och hålla kontakt med medier. I tillägg byggs ett internationellt nätverk för att utbyta information inom Norden, Baltikum, Tyskland, Storbritannien, USA, Nato och EU.

"Det handlar om en attack mot hela samhället. Hela samhället måste svara kollektivt. Inte förråda de värderingar vi är satta att försvara", säger Max Arhippainen.

Inte bara beslutsfattarna och myndigheterna bär ett ansvar här, utan var och en. Sunt förnuft, källkritik och skepsis räcker långt: låter något för bra eller konstigt för att vara sant så är det förmodligen inte sant.

Det finns tre slags nättroll: de som hatar och hotar politiker, de som ser bråkandet på nätet som konst och de som vill påverka opinionen - de går till jobbet med uppgift att diskutera utifrån givna teman och perspektiv. På trollfabriken i S:t Petersburg går jobbet ut på att sprida Kremlvänlig propaganda och ifrågasätta Väst på sociala medier.

Håll dem kort. Tid och energi som läggs på att försöka diskutera med nättroll försvinner från annat, säger kommunikationsstrateg Brit Stakston på SVT:

Källa - 2018-01-19 17:26

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+