Benoît Hamon blir vänsterns presidentkandidat

Senaste nyheterna om Nato

Benoît Hamon blir vänsterns presidentkandidat - Den franska vänstern har som sin kandidat i presidentvalet i vår valt Benoît Hamon, en före detta minister som vill vrida socialistpartiet rejält tillbaka till vänster.

Benoît Hamon tillhör en stor en falang inom socialistpartiet som har vänt sig mot den egna presidenten François Hollandes alltmer företagar- och åtstramningsinriktade politik.

Hamon, som varit både bostadsminister och skolminister, sparkades ur regeringen år 2014 av den dåvarande premiärministern Manuel Valls, efter att han öppet kritiserat partiets vridning till höger. Han vill bland annat införa medborgarlön - att alla fransmän från och med den dag de fyller 18 får 750 euro i månaden, pengar som inte är knutna till vare sig arbete eller arbetsåtgärder.

På söndagskvällen stod det klart att Benoît Hamon med överväldigande majoritet slagit ut just Manuel Valls, och att partiets anhängare alltså satsar på en tydlig vänsterprofil i valet.

Därmed så är laguppställningen mer eller mindre färdig inför den första omgången av presidentvalet i slutet av april, med fem kandidater från fem partier som alla vill flytta in i Elyséepalatset. Två går vidare till slutstriden om presidentposten.

Det stora högerpartiet Republikanerna för fram den förre premiärministern François Fillon. Han är radikalt nyliberal, vill säga upp hundratusentals offentliganställda och skära djupt i den franska, generösa välfärden. Han är konservativ i sociala frågor och vill till exempel inte att homosexuella ska få adoptera barn.

Fillon har på sista tiden hamnat i rejält blåsväder, sedan det uppdagats att han avlönat sin egen hustru som assistent, trots att hon inte verkar ha utfört något arbete åt honom. Kandidaten har avfärdat anklagelserna som illvillig smutskastning, men om den franska finansinspektionen skulle bekräfta uppgifterna så kan det påverka hans chanser i valet.

Även kandidaten på den allra yttersta högerkanten, Front Nationals partiledare Marine Le Pen, har avlönat sin egen livskamrat. Dessutom så ska hon ha låtit EU-parlamentet, alltså Europas skattebetalare, betala för personal som skulle bistå henne i Bryssel - Le Pen är också EU-parlamentariker - men som istället arbetade direkt för partiet i Frankrike.

Marine Le Pen vill stoppa invandring, kasta ut muslimer och få Frankrike att lämna om inte EU, som hon jämfört med Sovjetunionen, så åtminstone eurosamarbetet.

I mitten står Emmanuel Macron, en karismatisk 38-åring som säger sig vilja överbrygga den klassiska höger-vänster-fåran i fransk politik. Han var näringsminister i president Hollandes kabinett innan han lämnade partiet och grundande sin egen politiska rörelse, "En marche", eller "På väg".

Macron vill göra arbetsmarknaden mer flexibel, och han är den enda av kandidaterna som öppet talar sig varm om ett starkare EU-samarbete.

Längst till vänster på skalan står Jean-Luc Melenchon, som bland annat vill lämna försvarsalliansen Nato, nationalisera bankerna och avsluta åtstramningspolitiken.

De flesta kännare i Frankrike räknar med att slutstriden i presidentvalet kommer att stå mellan François Fillon och Marine Le Pen.

Källa - 2017-01-29 21:27

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+