Björklunds dukade bord

Senaste nyheterna om Nato

Björklunds dukade bord Senaste nytt om Nato

Björklunds dukade bord - Man brukar säga att framgång har många fäder, medan misslyckanden är föräldralösa. Det gäller även för politiker; goda resultat är väldigt tydligt kopplade till en enda förälder, medan motgångarna görs gemensamma, de blir allas sorgebarn. Jan Björklund som under onsdagen aviserade att han kommer att lämna partiledarskapet i samband med landsmötet i november, utgör inget undantag.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Högerextremismens utbredning och Liberalernas valresultat bokfördes i bred mening som "misslyckande för Sverige", med "många som är ansvariga". På sitt eget personliga och Liberalernas framgångskonto listade han inställningen till Nato, värnskatten ("den hade inte blivit genomförd utan oss"), och utbildningsfrågorna ("nu är alla partier mini-kopior av vår politik").

Faktum är att Jan Björklund har rätt. När han så småningom tackas av (men det är i politisk tideräkning långt till dess, så någon immunitet i granskning eller kritik medges inte) bör hans ledarskap på dessa tre punkter visas vederbörlig respekt. Liberalerna har hållit fanan högt i försvarssammanhang, inte minst genom partikollegan Allan Widmans idoga försorg. Frågan om värnskatten borde ha haft självklart stöd av Moderaterna. Och början till den helt centrala omläggningen av den svenska flumskolan kan Björklund också rätteligen sträcka på sig för.

Samtidigt går det inte att undkomma bilden av en kapten som överger det sjunkande skeppet, efter att med berått mod ha kört över ett isberg. Med en livsfarlig rödfärgad livbåt som enda erbjudande till andra drunknande och med vatten upp till halsen är det svårare att framstå som ädelmodig när man säger sig vara beredd att släppa fram nya krafter.

Det är en svårt sargad skuta den generöse nu erbjuder någon annan att försöka reparera. Liberalerna har för dagen så litet stöd i väljarkåren att det inte tror sig överleva riksdagsspärren i ett val. Broarna till forna allianskamrater är förkolnade rester. Kvar på det avdukade bordet ligger en svårsmält överenskommelse om att partiet under resterande mandatperiod ska stödja en socialdemokratisk regering.

I normala miljöer skulle det vara tufft för en rekryterare. Nu är ju partier så beskaffade att det oavsett situation finns många som känner sig kallade. Och ska man se det riktigt krasst kanske kan man ändå kan vända på perspektivet: den som så småningom väljs att efterträda Jan Björklund har en guldsits - det kan bara bli bättre.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-02-06 17:24

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+