Blandade känslor i USA  men Sanders och Trump är eniga

Senaste nyheterna om Nato

Blandade känslor i USA  men Sanders och Trump är eniga - Britternas brexit-omröstning har väckt skilda reaktioner i USA. De två presidentkandidater som gått till storms mot etablissemanget - Donald Trump och Bernie Sanders - tolkade valresultatet som en bekräftelse på att de har rätt. Hillary Clinton som uttalat sig för fortsatt medlemskap var sen med sina kommentarer.

WASHINGTON En av de främsta representanterna för etablissemanget -USA:s president Barack Obama - blandade sig i den brittiska brexit-debatten under ett Londonbesök i april. Då varnade han britterna för att de riskerade att "hamna sist i kön" om de röstade för uttåg.

Men de lyssnade alltså inte på honom och han kommenterade omröstningen så här i ett kortfattat uttalande:

- Det brittiska folket har talat och vi respekterar dess beslut. Det speciella förhållandet mellan USA och Storbritannien är starkt och det brittiska medlemskapet i Nato förblir en viktig hörnsten i USA:s utrikes-, säkerhets- och ekonomisk politik.

En kommuniké utfärdades också från USA:s finansdepartement där ministern, Jack Lew, underströk att han och hans kolleger i London och Bryssel gör allt för att garantera fortsatt stabilitet.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump och Hillary Clintons demokratiska konkurrent Bernie Sanders välkomnade däremot resultatet.

- Det är fantastiskt att detta inträffat. Det är ett häpnadsväckande, historiskt val. Folk är arga i hela världen. De är arga över gränser, över att folk strömmar in i deras länder och tar över och ingen ens vet vilka de är, sade Donald Trump.

Bernie Sanders sade att han är orolig över att det internationella samarbetet kan störas men fortsatte:

- Å andra sidan anser jag att den här omröstningen är ett tecken på att den globala ekonomin inte fungerar för alla. Den funkar inte i USA för alla och den funkar inte i Storbritannien för alla.

I konservativa amerikanska medier svallade skadeglädjen över att Obama och hans förra utrikesminister Clinton befunnit sig på fel sida.

Amerikanska medier har inte direkt hårdbevakat brexit-debatten, utom i ekonomikanaler och på näringslivssidorna. Torsdagens rejäla börsuppgång byttes i ett dramatiskt ras när klockan ringde in handelsstarten på New York-börsen på fredag. Kurserna dök över lag, med följden att både stora och små amerikanska sparare blev fattigare.

Hillary Clinton kommenterade brexit-omröstningen med att säga att valresultatet visade "behovet av ett lugnt, fast och erfaret ledarskap i Vita huset", vilket hon naturligtvis själv anser sig stå för. Hon framhöll också att den brittiska omröstningen visar att "vi måste ta oss samman och möta våra utmaningar som ett land, inte slita itu varandra".

Bernie Sanders, som formellt inte avslutat sin presidentvalskampanj, tycktes ha hörsammat detta. På fredagen svarade han för första gången ett klart "Ja" på frågan om han tänkte rösta på Hillary Clinton i presidentvalet i november.

Prova SvD digital 1 månad gratis

Källa - 2016-06-24 22:25

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+