Blott en liten del av Sverige kan försvaras

Senaste nyheterna om Nato

Blott en liten del av Sverige kan försvaras - Försvarsberedningen var mycket tydlig när de presenterade sin rapport om ett nytt totalförsvar: ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, vi kan mycket väl kan vara det första land som angrips vid en konflikt.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

"Invånare och beslutsfattare måste medvetandegöras om vad krig ställer för krav. Krismedvetenhet måste kompletteras med en krigsmedvetenhet", sa Björn von Sydow.

Klarspråket sätter därmed äntligen punkt för den eviga fredens världsfrånvända dagar. Rysslands allt mer aggressiva tongångar har försämrat omvärldsläget. Sverige behöver både ett civilt och militärt försvar, ett totalförsvar.

I dag är Sverige så bräckligt att det i princip är kört vid krig eller en större katastrof. Om it-attacker slår ut el- och datanät kommer folk börja svälta inom en vecka. Bensinen tar slut på några dagar. Utan transporter, ingen mat i affärerna. Utan el, inget vatten eller värme, och ingen möjlighet att köpa något. Sjukvården kan inte hantera ett stort antal skadade, det finns få skyddsrum och inga myndigheter kan hjälpa dig om det värsta sker.

Den struktur som en gång fanns för att skydda medborgarna, skrotades eller såldes under nedrustningen. Skyddsrum utrymdes och ingångar murades igen. Oljeförråd för drivmedel tömdes och innehållet såldes. Alla gjorda förberedelser för att kunna minera eller förstöra hamnar förstördes. Inga förberedelser för folkförsörjning inom jordbruk finns kvar. Gasmasker slängdes tillsammans med beredskaps- och utrymningsplaner, regementen lades ned och såldes för en spottstyver. Allt är borta.

Ansvaret för denna sanslösa kapitalförstöring och risktagning vilar tungt på både Perssons och Reinfeldts regeringar, men få kan svära sig fria från att lättsinnigt och ansvarslöst ha ignorerat landets och medborgarnas säkerhet i sin övertro på den eviga freden.

Försvarsmakten stympades vilket haft förödande konsekvenser för landets försvarsförmåga. Särskilt armén har tagit stryk. Av de 180 bataljoner ingående i brigader som fanns 1988 fanns bara fjorton stycken kvar 2014, enligt Kungliga Krigsvetenskapsakademins rapport "Kan vi försvara oss".

Av 22 luftvärnsbataljoner blev 2 kvar. Det är inte mycket för 447 435 kvadratkilometer Sverige, och följaktligen kan bara en liten del försvaras under en kort tid. Armén är dessutom utspridd över hela landet med artilleri och ett mekaniserat förband i Boden, ingenjörstrupper i Eksjö, luftvärn i Halmstad, lednings- och sambandsförband i Enköping och logistik i Skövde.

Det betyder att Sverige har Europas längsta brigad. Alla dessa stridskrafter behöver sättas samman för att öva eller möta en fiende. Om tåg ska användas och elen är borta blir det förmodligen omöjligt, därför att för få ång- och diesellok finns kvar.

Läget är inte mer muntert för marinen, trots att Sverige har 2 400 km lång kust att försvara. Av de 29 förband marinen hade 1988 finns inga kvar, bara en amfiebiebataljon. Tolv ubåtar blev fyra, av 34 ytstridsfartyg fanns sju kvar 2014.

Våra fem modernaste korvetter har inte något robortluftvärn som kan bekämpa sjömålsrobotar på större avstånd, det blev för dyrt. Därmed kan de inte fullfölja sitt uppdrag att skydda och eskortera skepp vid krig och kris.

Flyget då? Av de elva stridsledningsbataljoner som fanns 1988 överlevde en försvarsslakten. 30 basbataljoner blev först till två, och därefter till fem små flottiljer. Av över 300 stridsflygplan finns i dag 96 kvar, och det är tänkt att de bara ska vara 60 om tio år. Åtta Herculesplan blev sex, radarspaningsflygplanen minskades från sex stycken till två.

I och med att det bara finns två luftvärnsbataljoner kvar, innebär det att stridsflygplanen i princip inte har något skydd för missiler och anfall. Därmed är det en tämligen enkel sak för Ryssland att attackera Jas-plan, landningsbanor och bränsledepåer med Iskander-robotar så att de blir obrukbara.

Nu ska Sverige visserligen köpa tre eller fyra eldenheter av luftvärnssystem Patriot, som är medellångräckviddigt och kan skjuta ner ballistiska missiler, flygplan och robotar, men behovet av andra luftvärnssystem kvarstår.

Sverige har nu drygt 50 000 soldater varav 22 000 i hemvärnet. Det positiva är att dagens professionella yrkesmän är betydligt bättre, kompetenta och mer välutrustade än värnpliktssoldaterna under kalla krigets dagar.

Det är tur att det inte är tänkt att Sverige ensamt ska möta en fiende, utan att vårt försvar ska ske tillsammans med andra.

En överenskommelse om försvarssamarbete har slutits med USA som är det enda land som har resurser att snabbt komma till hjälp. (Nato fattar konsensusbeslut, och sådana tar tid att fatta) Likväl kommer det att dröja innan någon kommer, om ens alls, för ingen kan räkna med något i krig och eftersom vi inte är med i Nato har vi inga garantier.

Försvarsberedningens mål är dock att Sverige ska klara sig under tre månader, vilket förhoppningsvis innebär att Försvarsmakten får mer resurser. Det robusta civilförsvar som ska byggas upp kommer innefatta allt från sjukvård, krigsplaceringar, beredskapslager, ett psykologiskt försvar, cyberförsvar, skydd av känslig infrastruktur, beredskapspoliser, ja i princip allt som tänkas kan.

Därmed kan det verkligen bli den samhällsreform som Björn von Sydow kallar det, vilket är positivt. I ett allt mer polariserat Sverige där någonannanism och narcissism råder kommer detta enorma projekt förhoppningsvis kunna samla och förena människor.

Varje medborgare har ett ansvar att ha ett eget förråd för att klara sig en vecka, och inte tära på de resurser som andra behöver. Alla har en plikt att samarbeta med andra för att organisera sig. Eftersom totalförsvaret byggs upp från grunden kommer alla medborgare behöva bidra för att få det hela att fungera.

Bortglömda kunskaper som jordbruk, djurhållning, reparationer till gamla maskiner och mycket mer, blir plötsligt relevanta. Invandrare med skarpa erfarenheter från krig är plötsligt ovärderliga.

Alla kommer att ha sin plats, och det är inte dåligt. Man får bara hoppas att politikerna också bidrar med pengarna som krävs. Vi kan hoppas på det bästa, men behöver förbereda oss på det värsta.

Källa - 2017-12-28 07:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+