Bosnisk general under kriget gripen för brott

Senaste nyheterna om Nato

Bosnisk general under kriget gripen för brott Senaste nytt om Nato

Bosnisk general under kriget gripen för brott - En tidigare general som stred på den bosniakiska sidan i Bosnienkriget har gripits. Drekovic anklagas för krigsförbrytelser när han beordrade beskjutning av en serbisk stad.

Enligt landets krigsbrottsåklagare har Ramiz Drekovic beordrat artilleribeskjutning mot den mestadels serbiska staden Kalinovik under flera tillfällen 1995. I samband med beskjutningen dödades en 15-åring och många barn och vuxna skadades. Dessutom ledde den till omfattande förstörelse, enligt åklagaren.

Strax efter kriget lämnade han sin post och började jobba som rådgivare till bosniakiska politiker.

Ramiz Drekovic var ursprungligen kapten i den jugoslaviska militären, men blev senare en av de högst uppsatta generalerna i den bosniska armén.

Drekovic, 62, är den tredje generalen från de bosniakiska styrkorna som anklagas för krigsförbrytelser under de tre senaste åren. De andra två generalerna väntar på att ställas inför rätta. I förra veckan frikändes en bosniakisk tidigare befälhavare från anklagelser om att han dödat serbiska fångar under krigets inledning.

Omkring 130 000 människor dödades i krigen i före detta Jugoslavien, merparten i Bosnienkriget 1992-1995.

Det forna Jugoslavien utgjordes av dagens Serbien, Montenegro, Kosovo, Makedonien, Kroatien, Slovenien och Bosnien-Hercegovina men splittrades under flera krig på 1990-talet.

I Bosnien pågick kriget från 1992 till 1995 mellan främst tre parter: den bosniakiskt dominerade regeringsarmén, bosnienkroatiska styrkor i väst och syd samt bosnienserbiska styrkor i nord och öst. Trots att FN-styrkor fanns på plats redan från 1992 dröjde det fram till hösten 1995 innan striderna tog slut, främst framtvingat av omfattande Natoanfall mot den bosnienserbiska armén.

I och med Daytonavtalet i november 1995 skapades det politiska system som fortfarande råder i Bosnien, med en komplicerad maktdelning mellan bosniaker, kroater och serber.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-12-05 14:47

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Menscertifiering
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Nato övning norge
 5. Militärövning gotland2017
 6. Angela merkel och trump nato
 7. Militärövning gotland2017
 8. Nato stridsvagnar till baltikum
 9. Wallströmdoktrinen
 10. Zlatan ibrahimovic reaction language:SV

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+