Brittisk arméchef varnar Ryssland större hot än IS

Senaste nyheterna om Nato

Brittisk arméchef varnar Ryssland större hot än IS - Nu är det Ryssland, inte islamistiska extremistgrupper, som är det största hotet mot brittisk och västeuropeisk säkerhet. Det hävdar den brittiske arméchefen Mark Carleton-Smith och tar upp att Ryssland nu systematiskt utnyttjar svagheter i västvärlden, inte minst på områden som cyber, rymd och krigföring under vatten.

Ryssland försöker hela tiden underminera västvärlden genom att utveckla nya metoder för krigföring. Det hävdar general Mark Carleton-Smith, i en intervju med The Telegraph, den första intervjun han gett som nytillträdd chef för den brittiska armén.

Mark Carleton-Smith har tidigare bland annat lett de brittiska specialstyrkorna och hade en framträdande roll i kampen mot talibanerna i Afghanistan och IS (Islamiska staten).

Men nu betonar han att det framför allt är Ryssland som utgör ett stort hot mot västvärlden.

- I dag utgör Ryssland otvivelaktigt ett betydligt större hot mot vår nationella säkerhet än vad islamistiska extremisthot som al-Qaeda och IS gör, säger Mark Carleton-Smith i intervjun.

Ur brittiskt perspektiv är det rader av cyberattacker men främst giftattackerna i Salisbury som visat att Ryssland blivit mer aggressivt. I Salisbury utsattes den tidigare ryske spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal för nervgiftet Novitjok, en av världens farligaste substanser.

Agenter från den ryska militära underrättelsetjänsten GRU pekades ut som ansvariga för attacken. Men Ryssland har tillbakavisat alla anklagelser om både it- och giftattacker.

Alldeles nyligen dog Igor Korobov, tidigare chef för GRU, och den som pekats ut av britterna som högst ansvarig för giftattackerna. Hans plötsliga död har lett till spekulationer - men enligt ryska medieuppgifter avled han 62 år gammal efter en allvarlig och långvarig sjukdom.

- Ryssland har visat att landet är berett att använda militärt våld för att säkra och vidga sina nationella intressen. De har gett sig in på att systematiskt leta efter och dra nytta av västvärldens sårbarhet, speciellt när det handlar om icke-traditionella områden som cyber, rymd och krigföring under vatten, säger Mark Carleton-Smith.

I intervjun ifrågasätter arméchefen också den franske presidenten Emmanuel Macrons förslag att skapa en gemensam europeisk armé. Som presidenten ser det skulle armén behövas för att Europa ska kunna stå upp bättre mot Ryssland och bli mindre beroende av USA.

Men förslaget har mötts med stor skepsis från andra länder som värnar kontrollen över sin egen militär. Dessutom finns det en oro för att en europeisk armé skulle försvaga samarbetet inom Nato och inte minst skada de täta banden mellan USA och Västeuropa.

I Sverige har även försvarsminister Peter Hultqvist (S) ställt sig avvisande. Även om Sverige inte är med i Nato så har vi inlett ett allt tätare militärt samarbete med USA under de senaste åren. Den så kallade transatlantiska länken har stärkts.

- Det kan inte vara rimligt att Europa ska gå mot någon slags isolering eller total suveränitet som rubbar den transatlantiska länken. Den är avgörande för säkerhetspolitiken och det är ingenting som vi får rucka på, sa Peter Hultqvist vid ett framträdande tidigare i veckan.

Källa - 2018-11-24 11:36

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+