Danmark mot val när Løkke börjar banta

Senaste nyheterna om Nato

Danmark mot val när Løkke börjar banta Senaste nytt om Nato

Danmark mot val när Løkke börjar banta - Många bedömare gissar på att statsministern kommer att utlysa valet i april, i god tid före valet till EU-parlamentet som i Danmark sker 26 maj.

Danmark har fyraåriga mandatperioder. Folketingsvalet måste alltså hållas senast 17 juni. Men statsministern bestämmer datumet, och det kan ske med bara tre veckors varsel. Om opinionssiffrorna för det styrande partiet är gynnsamma, kan det ge fördel med ett snabbt val.

Just nu ser det inte ljust ut för Lars Løkke Rasmussens liberala Venstre, som regerar i koalition med Konservative och Liberal alliance. Trots att det blå blocket stöds av Dansk folkeparti, näst största parti i valet 2015, har det rödgröna blocket länge haft försprång i opinionsmätningarna.

Så både gissningarna om Løkkes bantning och ett valdatum före EU-parlamentsvalet är rimliga bedömningar.

Venstreledarens vikt var en snackesak inför det förra folketingsvalet. Den politiska veteranen Lars Løkke Rasmussen är, liksom Karlsson på taket, en lagom tjock man i sina bästa år som gillar mat och en "fadbamse" (stor stark).

I valrörelsen 2015 uppträdde en påtagligt slankare partiledare och i ett radioprogram berättade han om sin "turbobantning". Middagsbiffen hade bytts mot vitkålssoppa, och han visade sig gärna i cykel- eller löpsammanhang.

"Men just nu ser Løkke rätt trött och sliten ut" påpekar den danska journalistkollegan.

Det spekuleras i att detta blir Lars Løkke Rasmussen sista valrörelse. Under alla förhållanden vill han att den ska domineras av andra politiska frågor än Danmarks förhållande till EU.

I det avseende är nämligen liberala Venstre och stödpartiet Dansk folkeparti (DF) på kollisionskurs.

Det nationalistiska och invandringsfientliga DF vill helst diskutera hur samarbetet inom EU ska begränsas till ett minimum.

I sitt nyårstal betonade statsminister Løkke Rasmussen tvärtom att stora problem måste lösas i internationellt samarbete, i EU, FN och Nato. Och han välkomnade "det stora flertalet välintegrerade medborgare med utländsk bakgrund".

Det är tongångar som inte uppskattas av DF. Partiets tongivande folketingspolitiker Søren Espersen betecknade talet som "ett direkt angrepp på oss".

När den danska valrörelsen drar igång lär den bli kort och intensiv. Sprickan mellan Dansk folkeparti och Venstre kan leda till att DF på allvar börjar flörta med Socialdemokraterne.

För DF kan paradoxen bli att partiet fått så stort inflytande över invandringspolitiken, att "utlänningsfrågan" inte längre ses som blockskiljande. Det blir hård politik hur man än väljer.

Källa - 2019-01-12 11:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+