Danmark satsar på försvaret

Senaste nyheterna om Nato

Danmark satsar på försvaret Senaste nytt om Nato

Danmark satsar på försvaret - Nästa år rör det sig om 800 miljoner danska kronor extra, en summa som sedan stegvis ska trappas upp till och med 2023, då försvaret får 4,8 miljarder. I dag ligger försvarskostnaden på 21,7 miljarder danska kronor.

Det innebär att danska försvaret 2023 får 20 procent mer än i dag. Enligt statsminister Lars Løkke Rasmussen ska pengarna användas till en ökad försvarskapacitet, ökad förmåga att delta vid internationella insatser, och skydd mot terror och cyberangrepp.

En brigad på omkring 4 000 soldater ska 2024 kunna sättas in i längre insatser utanför landets gränser inom 180 dagar.

- Vi ska investera i allt, har jag nästan sagt. Vi skall investera i drönare, ingenjörstrupper, artilleri, pansarfordon, och annat som hör till en sådan brigad, säger försvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

I dag satsar Danmark omkring 1,14 procent av BNP på försvaret. Med de nya pengarna kommer andelen att vara 1,3 procent, vilket ändå är en bit i från Natos mål på 2,0 procent år 2024.

- Jag förväntar mig att det blir en positiv reaktion från Natoländerna, för vi uppfyller rekommendationerna från Nato om att stoppa besparingarna och vi rör oss mot målet av att använda 2,0 procent, säger Frederiksen.

Källa - 2017-10-11 15:10

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+