Danska elitsoldater ska jaga IS krigare

Senaste nyheterna om Nato

Danska elitsoldater ska jaga IS krigare Senaste nytt om Nato

Danska elitsoldater ska jaga IS krigare - Danska regeringen har beslutat att sätta in 60 soldater från elitförbandet Jaegerkorps i strider mot IS i Syrien. Danmark har sedan tidigare cirka 160 soldater i Irak men de har som enda uppgift att utbilda irakiska trupper.

Elitsoldaterna ska jaga IS-krigare som är på flykt, enligt tidningen Information.

Danmark har sedan tidigare trupp i Irak men deras uppgift är att utbilda irakisk militär. Fredagens beslut togs efter att USA med sin NATO-allierade om utökat militär bistånd. I huvudsak ska elitförbandet sättas i gränsen mellan Irak och Syrien. Men exakt var och vad elitförbandet har för uppdrag är hemligstämplat. Danska tidningen Information hävdar att ett uppdrag är att spåra upp IS-krigare på flykt från områden kring den irakiska staden Mosul till Syrien.

Irakiska styrkor har med stöd av bland annat amerikanska trupper intagit stora delar av Mosul. Det uppgav Iraks premiärminister Haider al-Abadi på onsdagen vid en presskonferens.

Deltar i strider

Jaegerkorpset finns sedan tidigare i Irak men har då enbart haft som uppdrag att delta i träningen av irakisk militär samt skydd av basen Al Asad i västra Irak där danskarna har sin bas. Träning innebär också att danskarna deltar i strider.

Sverige har motsvarande uppdrag sedan 2015 i norra Irak och tränar kurdisk Peshmerga-soldater som strider mot IS. Sverige kan som mest skicka 120 soldater, enligt det regeringsförslag som antogs av riksdagen. Svenskarna har en stab i Erbil och utbildar Peshmerga i bland annat vapenhantering, sjukvård, försvarsstrid, strid i bebyggelse samt att upptäcka improviserade sprängladdningar.

Tränar med svenska elitförbandet

Danska försvarsministern Claus Hjort Frederiksen beskriver det nya uppdraget som nu beslutas som mycket "farligare" än tidigare uppdrag.

Jaegerkorpset räknas som ett av världens främsta elitförband. De är specialiserade på strid och spaning under extrema förhållanden. Jaegerkorpset har bland annat genomfört flera övningar med svenska specialförbandet, SOG, Särskilda operationsgruppen. Vid ett tillfälle tränade det svenska och danska elitförbandet att stoppa terrorister som genomfört en flygkapning.

Jaegerkorps tränas även av svenska Försvarsmakten att agera i tufft vinterklimat i Arvidsjaur, liksom elitförband från bland annat England och Tyskland.

Källa - 2017-01-22 18:39

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+