De mest lämpade för makten söker den aldrig

Senaste nyheterna om Nato

De mest lämpade för makten söker den aldrig Senaste nytt om Nato

De mest lämpade för makten söker den aldrig - Donald Trump har som president tillbringat mycket tid på sitt palats i Florida. En annan president som spenderade mycket tid i samma delstat är Harry Truman. När jag besöker Trumans anspråkslösa "Little White House" i Key West så slås jag av att Truman, bortsett från banden till Florida, är raka motsatsen till Trump.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Truman växte upp under modesta förhållanden i den sömniga småstaden Independence i delstaten Missouri. Trump, å andra sidan, hade en extremt privilegierad uppväxt i New York.

Truman var en framgångsrik officerare under första världskriget. Trump sökte uppskov vid fem olika tillfällen för att undvika militärtjänst.

Truman utvecklade som president en utrikespolitik som syftade till att minska Sovjetunionens inflytande. Trump har hittills visat litet intresse för att stoppa Rysslands eventuella påverkan på Amerikas politiska system.

I dag rankas Truman av historiker som en av USA:s bästa presidenter, ofta på grund av hans internationella engagemang. Han översåg grundandet av FN och ledde skapandet av NATO. Truman ansvarade också för Marshallhjälpen, det stora biståndspaketet till Europa efter andra världskriget. Trump har hotat att drastiskt minska stödet till FN, har tidigare antytt att Nato har uttjänat sitt syfte, och vill dra ner på det internationella biståndet med upp till 30 procent.

Kanske är den största skillnaden mellan Truman och Trump deras syn på makt. Medan Trump har sökt inflytande hela sitt liv så hade Truman sällan särskilt höga ambitioner.

Truman kallas ibland tillfällighetens president; han tyckte sig själv vara underkvalificerad för att bli president, han var tvungen att bli övertalad till att ställa upp som Franklin Roosevelts vicepresidentkandidat, och han blev landets ledare inte genom ett val, utan efter att Roosevelt gick bort.

"Det är konstigt", skriver J K Rowling, "men de mest lämpade för makt är kanske de som aldrig sökt efter det". Om man jämför Truman och Trump så stämmer det bra.

SIMON HEDLIN är journalist och student på Harvard Law School.

simon. hedlin@post. harvard. edu

Ledarsidans vinjett för skrivna hälsningar från framförallt utlandssvenskar, hemvändare och cirkulärmigranter som har erfarenhet och perspektiv från andra geografiska utkiksposter. Här skrivs både vardagligt och filosofiskt om stort och smått i syfte att öka kunskapen om världen utanför våra gränser, liksom insikterna om oss och vårt land.

Källa - 2018-01-26 09:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+