Efter fem år nu sjösätts ubåtsjätten Prins Vladimir

Senaste nyheterna om Nato

Efter fem år nu sjösätts ubåtsjätten Prins Vladimir - En rysk kärnvapenbjässe är på väg ut från varvet. Den här månaden sjösätter Ryssland en fjärde strategisk atomubåt i den nya Borej-klassen. Här nedan följer topplistan över världens största militära undervattensfarkoster.

Borej (Nordanvinden) ersätter de Sovjetbyggda kärnvapenubåtarna i Akula-klassen - världens största ubåtar - där nu endast en är kvar i drift. Den toppmoderna ubåten som enligt ryska nyhetsbyrån Tass ska sjösättas i november månad heter "Prins Vladimir" och har 16 kärnvapenrobotar av Bulova-typ. Varje robot är bestyckad med minst sex kärnstridsspetsar. "Prins Vladimir", byggd i Sevmasj-varvet i Severodvinsk, är den fjärde skapelsen i Borej-klassen.

Planen har varit att totalt åtta stycken - alltså ytterligare fyra - ska vara i drift till 2020, men projektet är försenat och nyligen kom beskedet att sju Borej-ubåtar ska finnas hos flottan 2021.

- Den ryska varvsindustrin håller i regel inte leveranstiderna, av olika skäl, bland annat har man ofta problem med underleverantörer, säger Jörgen Elfving, Rysslandskännare och före detta överstelöjtnant.

"Prins Vladimir" ska efter sjösättningen och tester överlämnas till marinen 2018. Den kommer den att tillföras Norra flottan och patrullera "som ett led i den ryska kärnvapenavskräckningen", enligt Jörgen Elfving.

Scrolla vidare för mer om Borej-ubåtarna samt topplistan över världens största militära undervattensfarkoster, i stigande skala:

Storbritanniens avskräckande atomdrivna Vanguard-ubåtar finns i fyra exemplar och är baserade vid Clyde-basen i Skottland. Storbritanniens arsenal av kärnvapen finns enbart på dessa ubåtar.

Vanguard-ubåtarna är 150 meter långa med en vikt på 15 900 ton. Varje ubåt är utrustad med 16 ballistiska missiler som var och en bär på åtta kärnvapenstridsspetsar. Varje stridsspets har en detonationskraft många gånger större än Hiroshimabomben.

- Ett av de första besluten Theresa May tog som ny premiärminister var att låta bygga tre nya ubåtar för att vidmakthålla den nukleära avskräckningen, säger Nils Bruzelius, tidigare ubåtskapten, nu pensionerad kommendör och lärare på Försvarshögskolan.

Deltaklassen är den fjärde största ubåtstypen som byggts. Dessa farkoster utvecklades av Sovjetunionen under kalla kriget och skulle kunna slå ut strategiska mål i USA vid ett kärnvapenkrig. Det finns fyra olika underklasser av Delta, med olika syften och uppdrag. Delta IV noterades för en vikt på 18 200 ton. Men samtliga modeller sjunger på sista versen och de flesta är avvecklade, enligt Nils Bruzelius.

- Det mesta är gammal skrot, säger han.

Kina bygger fem nya ubåtar med Deltaubåtarna som förlaga - dock byggda för dagens behov och med hypermodern teknik, berättar Nils Bruzelius.

Klimatkollen med Jenny Stiernstedt. De viktigaste klimatnyheterna direkt i din inkorg.

De amerikanska ubåtarna i Ohioklassen - bland annat USS Michigan som i våras skickades till Sydkorea för att markera mot Nordkorea - har en längd på 170 meter och vikt på 18 750 ton. De började byggas på 1970-talet som ett svar på Sovjetunionens förbättrade förmåga att bekämpa fiendeubåtar. Efter nedrustningsavtal byggdes ubåtar i serien om för skilda typer av uppdrag, enligt Nils Bruzelius.

USS Michigan, som nu lagt till i sydkoreanska Busan inför en gemensam övning med amerikanska och sydkoreanska militärfartyg i området, kan bära på fler missiler än sina ryska motsvarigheter. Den atomdrivna ubåten har plats för 154 Tomahawkrobotar och är därmed bland världens främsta vad gäller eldkraft. I nuläget har USA 18 Ohio-ubåtar i tjänst.

Borej är en atomubåt som ska ersätta den välkända Typhoon-klassen. Borej är mindre än sin föregångare, men är svårare att upptäcka och betydligt smidigare att manövrera. Under vattnet kan ubåten röra sig i 30 knop, jämfört med 15 knop i ytläge. Borej drivs av en OK-650-kärnreaktor, samma som har använts i sovjetiska ubåtar sedan det tidiga 1980-talet. 107 sjömän och officerare finns ombord på farkosten, som tros kunna dyka till cirka 450 meters djup.

Den 170 meter långa och 24 000 ton tunga ubåten är bestyckad med ballistiska missiler som kan bära taktiska eller strategiska kärnvapen.

Åtta Borej-ubåtar har beställts av den ryska flottan. Av dessa är tre i aktiv tjänst i detta nu, och den fjärde ska alltså sjösättas inom kort. Den första i serien uppges ha kostat motsvarande 770 miljoner dollar att bygga och enligt Nils Bruzelius blir det en stor ekonomisk utmaning för Ryssland att ta projektet i mål.

Här är världens största ubåt. Den 172 meter långa atomubåten Dmitrij Donskoj (TK-208) med en vikt på 48 000 ton, är den enda ubåten i sitt slag kvar i drift. Klassen Akula (haj) benämns Typhoon av Nato. Den kan bestyckas med 20 missiler som kan bära upp till 200 kärnvapenspetsar.

Ubåtarna i denna klass byggdes av Sovjetunionen i slutet av 1970-talet. Ubåten skulle kunna gömma sig under Arktis istäcke under långa perioder med beredskap att svara på ett kärnvapenanfall.

Sedan dess har Dmitrij Donskoj moderniserats och är numera baserad vid staden Severodvinsks kust i Vita havet. I somras gjorde jätten ett uppmärksammat besök i Östersjön för att delta i en uppvisning för marina farkoster i S:t Petersburg.

- Den kan inte dyka i Östersjön eftersom den är byggd för saltvatten, den skulle sjunka som en sten om den dök i bräckt vatten som det är i Östersjön, säger Nils Bruzelius.

Filmmakarna av "Jakten på Röd oktober" ska ha inspirerats av modellen.

Källa - 2017-11-04 12:37

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+