En invasion i det tysta

Senaste nyheterna om Nato

En invasion i det tysta Senaste nytt om Nato

En invasion i det tysta - De tunga örlogsfartygen ligger på rad just bortom Utzons Operahus i Sydney Harbour. Australien har utan tvekan behov av en stark flotta för att bevaka sin enorma kustlinje; landet är ju en hel kontinent. Alldeles särskilt med tanke på den strategiska utvecklingen nästgårds i Asien, där ett allt muskulösare Kina gärna brer ut sig på grannländernas bekostnad. Barack Obama såg Australien som så strategiskt centralt att landet gavs en huvudroll i hans "pivot to Asia". Under efterträdaren fortsätter det nära amerikanska samarbetet, med bland annat årliga militärövningar.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Lite mer oväntat är kanske att Australien inte bara är en viktig militär partner till USA utan tillika till Nato, i kategorin "partners across the globe". Liksom Sverige är Australien dessutom ett av bara fem partnerländer i det exklusiva Enhanced Opportunities Program, EOP. Framför allt imponerade den kraftfulla insatsen i Afghanistan stort i Nato och visade att Australien kan mycket mer än bara det maritima.

Men med kineserna på frammarsch konfronteras Australien i stigande grad med ett nytt dilemma: att i förlängningen kanske tvingas välja mellan vännerna i Väst och sin allt mer dominerande handelspartner.
Kina står nu för den största andelen emigranter, flest turister - som dessutom gör av med mest pengar - och flest studenter till toppuniversiteten. Omvänt är Kina den största importören av australiensisk järnmalm, koppar, kol, ull och - faktiskt - vin.

Australien ingår i den grupp som har blockerat Huawei från uppbyggnaden av 5G-nätet. Men president Trump har inte precis gjort det lättare för kollegerna i Canberra genom att lämna frihandelsavtalet Trans-Pacific Partnership.

Att australiensiska folket i mätningar säger sig ha större förtroende för den kinesiske presidenten än den amerikanske bådar inte heller gott för framtiden. Till råga på allt varnar rapporter nu för att Kina även håller på att politiskt infiltrera landet, en "silent invasion" av Australien. Och mot en sådan skyddar inga fartygsflottor.

Ann-Sofie Dahl är docent i internationell politik. Hon utkommer inom kort med boken "Nato. Historien om en försvarsallians i förändring" (Historiska Media).

E-post: ann-sofie. dahl@mail. dk

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-03-11 09:17

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+