Erdogan är orolig för en ekonomisk kris

Senaste nyheterna om Nato

Erdogan är orolig för en ekonomisk kris Senaste nytt om Nato

Erdogan är orolig för en ekonomisk kris - Fallande valuta, hög inflation - men samma gamla president. Situationen i Turkiet oroar ekonomer, samtidigt som Erdogan stärker sin makt som president genom segern i söndagens val.

- Vi kommer att få se fortsatt turbulens, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, i Ekonomistudion.

Tidigt måndag morgon svensk tid höll Recep Tayyip Erdogan ett segertal till det turkiska folket, efter att landets valmyndighet slagit fast att han fick 52,5 procent av rösterna i söndagens val (med 99 procent av rösterna räknade).

- Turkiet har gett hela världen en lektion i demokrati, sade han - trots larm om valfusk - och hänvisade till det höga valdeltagandet.

Nu stärker Erdogan sin makt om presidentämbetet, genom att den grundlagsförändring som röstades igenom förra året träder i kraft. För EU och omvärlden betyder detta att vi får mer av den medicin som Erdogan hittills bjudit på, menar Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

- Erdogan har bedrivit en utrikespolitik som har varit väldigt ryckig, inte bara med EU utan även Nato-allierade USA. Syrien-konflikten fortsätter också. Så jag tror att vi kommer att fortsätta se turbulens när gäller utrikespolitiken och relationen till EU, säger han.

Rent ekonomiskt finns det också en hel del orosmoln på den turkiska himlen, trots att tillväxtsiffrorna fortfarande är mycket starka.

- Risken är att ekonomin håller på att överhettas, med tvåsiffrig inflation (12 procent, reds anm). Liran har också fallit med 20 procent mot dollarn bara det här året, säger Paul Levin - och menar att risken finns att Turkiets ekonomi får det betydligt tuffare framöver.

- Det ekonomerna talar om är att man är orolig för en hård landning för ekonomin. En av anledningarna till att man höll valet i går i stället för 2019 var enligt många bedömare att Erdogan var rädd för en ekonomisk kris. Han ville förekomma det och hålla val innan den ekonomiska krisen inträffar, säger han.

Det förekommer också uppgifter om att Turkiet förhandlar med IMF med stödpaket, enligt Paul Levin.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-06-25 09:45

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+