Erdogan Nato mer ärliga mot oss än EU

Senaste nyheterna om Nato

Erdogan Nato mer ärliga mot oss än EU Senaste nytt om Nato

Erdogan Nato mer ärliga mot oss än EU - En journalist som pratar med terrorister är själv terrorist. Det säger den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, när frågan kommer på tal under en intervju med tyska Die Zeit. Putin eller Trump, Nato eller inte och Qatars ökade isolering avhandlades också under den unika intervjun.

Två tyska journalister sitter för närvarande i fängelse i Turkiet, anklagade för "terroristpropaganda".

- Om du publicerar en terrorists tankegångar i din tidskrift, vad är det? Det är publiceringen av terrorism i sig. När du gör detta, så är du en medhjälpare i att sprida terroristernas propaganda, säger Erdogan i intervjun.

Die Zeit är den första tyska tidningen som fått en intervju med den turkiske presidenten på över fem år. En stor del av intervjun kretsar kring Turkiets och Tysklands relation med varandra. Tyskland är en av Turkiets största handelspartners, och det bor mer än 3 miljoner turkar i Tyskland.

- Jag har inga problem med kanslern. Vi sågs under Nato-sammankomsten, och vi kommer att sätta oss ner och prata öga mot öga nu, säger presidenten om sin relation till Tysklands statsminister Angela Merkel och deras gemensamma planer på att diskutera terrorproblemet.

De två kommer nu att träffas under helgens G20-möte i Hamburg.

Angela Merkel har i intervjuer sagt att hon vill ha goda relationer med Turkiet - men hon kommer inte att backa från kraven på frisläppande av Deniz Yücel och andra fängslade tyska medborgare.

När journalisten påpekar detta blir Erdogan irriterad och undrar hur mycket påverkan journalisten tror att han har på det turkiska rättsystemet - tror han inte på att det är oberoende från staten?

- Om det turkiska rättsystemet verkligen är så oberoende, varför säger du då att Yücel inte kommer att lämnas ut så länge du sitter på din post, frågar Die Zeits Giovanni di Lorenzo.

Detta bemöter den turkiske presidenten inte utan byter istället ämne. Han uttrycker besvikelse över hur EU-processen har skötts och hur relationen till vissa av västländerna utvecklats. Samtidigt säger Erdogan att han inte har några planer på att lämna Nato.

- Nato har alltid varit mer ärliga mot oss än vad EU har. (…) EU har vilselett oss sedan 1963 och fortfarande låter de oss vänta vid tröskeln. Men vi har tålamod, vi får se vad som händer. Vi har en djupt rotad tradition i vår stat som förhindrar oss från att reagera känslomässigt.

På frågan om vem Erdogan litar mest på, Trump eller Putin, blir svaret att han inte vill svara. Ryssland är Turkiets huvudsakliga leverantör av energi, och de gemensamma byggena av naturgasledningar och kärnkraftverket Akkuyu "stärker relationen" mellan länderna.

- Få oss inte att välja i den här frågan, ni har ingen rätt att göra så, utbrister Erdogan när frågan ställs.

I frågan om Saudiarabiens och fler andra länders hårda krav mot Qatar är han mer öppen med vad han tycker.

- Det som görs mot Qatar strider mot internationell lag. Punkt 13 på kravlistan hänvisar också till Turkiet, att baserna vi bygger där borde stängas. Det visar en brist på respekt både mot oss och mot Qatar.

Han pekar på USA:s och även Frankrikes militära närvaro i området.

- Varför är saudierna inte besvärade av dem, men av oss? Det är oacceptabelt. (. . . ) Vi kommer att ge allt stöd vi kan till Qatar för vi delar samma värderingar, har bra relationer och kan inte förbli tysta när denna orättvisa stirrar oss i ansiktet.

Intervjun avslutas med att Erdogan i hårda ordalag yttrar sitt missnöje över att Tyskland "skyddar" misstänkta Gülenanhängare som flydde landet efter det misslyckade kuppförsöket för snart ett år sedan.

- Ni måste lämna ut dessa terrorister till till Turkiet. Så länge ni inte gör detta, kommer Turkiet att se Tyskland som ett land som skyddar terrorister. Det ska ni vara medvetna om!

Två tyska journalister är fängslade i Turkiet, något som lett till skarpa protester från den tyska regeringen. Deniz Yücel är korrespondent för tyska Die Welt och är både tysk och turkisk medborgare. Han greps i februari och står anklagad för "terrorist- och våldspropaganda".

Erdogan har offentligt anklagat Yücel för att vara "tysk spion och agent för PKK". Yücel skrev förra året en artikel om nättroll, baserat på en mejlläcka som Wikileaks publicerat. Mejlen tycks härröra från energiministeriet i Turkiet.

Den kvinnliga journalisten och översättaren Mesale Tolu greps av polis den 30 april, och även hon anklagas för "terroristpropaganda". Tolu har i likhet med Yücel dubbelt medborgarskap och är född i Tyskland.

Källa - 2017-07-07 10:15

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+