Erdogan söker stöd hos Putin

Senaste nyheterna om Nato

Erdogan söker stöd hos Putin - Två auktoritära ledare, till synes inbegripna i förtroliga samtal eller förenade i ett fast handslag. En uppsjö bilder på nätet skvallrar om en vänskap som sträcker sig många år tillbaka. Men relationen fick sig en ordentlig törn i slutet av november förra året då Turkiet sköt ned ett ryskt stridsplan som enligt Ankara kränkt landets luftrum vid gränsen mot Syrien.

Rysslands president Vladimir Putin beskrev nedskjutningen som ett knivhugg i ryggen. Straffet blev ekonomiska sanktioner som slog hårt mot framförallt den turkiska handeln och turismindustrin. Flera gemensamma energiprojekt lades på is. När president Recep Tayyip Erdogan ville tala ut över telefon vägrade Putin att svara.

- Ryssland ser Turkiet som ett viktigt land att ha goda relationer med, men det ska ske på ryska villkor. Ryssland ser sig som storebror här, vilket jag tror bidrog till den oerhörda ilskan efter nedskjutningen, säger Gudrun Persson, Rysslandsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Olivkvist

Men sedan en tid tillbaka har de djupfrysta relationerna tinat. Bara dagar efter det att Erdogan i juni sträckt fram en olivkvist i form av en efterlängtad ursäkt beordrade Putin att sanktionerna mot charterresor till Turkiet skulle hävas. Och på tisdag möts presidenterna i S:t Petersburg i sitt första möte efter det bilaterala bottennappet.

I en tid när relationerna med EU och Nato är allt annat än varma kan toppmötet med Turkiet ha ett viktigt symbolvärde för Ryssland.

- Det är väldigt viktigt att visa att man inte är internationellt isolerad. Den här typen av högnivåbesök är viktiga i den ryska utrikespolitiken för att visa att man är en spelare i världen, säger Gudrun Persson och tar Putins besök i Slovenien nyligen som ett annat exempel.

De senaste veckorna har en strid ström av turkiska ministrar rest till Moskva för att förbereda mötet. Agendan har inte offentliggjorts, men det lär inte råda brist på ämnen att tala om, däribland finns gasledningsprojektet Turkish Stream och det ryska bygget av ett kärnkraftverk i turkiska Akkuyu.

Stöd till Erdogan

Men för Turkiets del handlar det också om att ha en trygg axel att luta sig mot när det stormar. Det hårdföra efterspelet till kuppförsöket den 15 juli har mötts av omfattande kritik från länder i väst medan Putin ringt till Erdogan för att uttrycka sitt stöd.

- Turkiet behöver vänner eftersom det åtminstone delvis bränner sina broar med väst. Och Ryssland gillar att se ett Turkiet som inte är under stark påverkan från väst, säger Toni Alaranta, Turkietexpert vid Utrikespolitiska institutet i Finland, och lägger till:

- Men Turkiet behöver också ryska turister. Turkiet behöver billig rysk gas.

Trots världspolitiska meningsskiljaktigheter har länderna ett decennium av praktiskt ekonomiskt samarbete bakom sig. Den största slitningen har gällt Syrien, där Moskva och Ankara ställt sig på varsin sida i konflikten.

Men sedan nedskjutningen av planet i november har läget i Syrien förändrats. Det ryska bombstödet från luften gav under våren regimstyrkorna momentum och Bashar al-Assad ser för tillfället ut att sitta relativt säkert, vilket också Erdogan inser.

- Syrien är det fortsatt största hindret för deras relationer. Jag tror att Ryssland kräver att Turkiet ska sluta stödja de hårdföra islamistiska fraktioner som utgör den mest effektiva kraften mot Assadregimen, säger Alaranta.

Källa - 2016-08-08 12:56

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+