Erdogan varnar USA Ni irriterar och upprör

Senaste nyheterna om Nato

Erdogan varnar USA Ni irriterar och upprör Senaste nytt om Nato

Erdogan varnar USA Ni irriterar och upprör - En uppretad president Recep Tayyip Erdogan slår tillbaka mot USA och dess president Donald Trump.

- USA:s behandling av sin strategiskt allierade Turkiet irriterar och upprör oss, mullrar Erdogan.

Relationen mellan de båda Nato-länderna har de senaste veckorna blivit allt mer frostig.

- Ni borde skämmas, ni borde skämmas. Ni byter er strategiske partner i Nato mot en präst, säger en ilsken Erdogan med adress till Vita huset under ett besök i staden Unye.

Med "präst" avses Turkiets terroråtal mot den amerikanske pastorn Andrew Brunson, vilket har fått USA att införa sanktioner mot turkiska ministrar. Och Brunson är enbart en av flera trätopunkter. I fredags flaggade Donald Trump för fördubblade tullavgifter på turkiskt stål och aluminium, samtidigt som han sammanfattade läget mellan de två länderna i ett kärnfullt Twitterinläg g: "Våra relationer med Turkiet är inte bra just nu!".

Erdogan säger att USA har vänt Turkiet ryggen och att det är fel av Washington DC att komma med hot, enligt nyhetsbyrån Reuters. Kommentarerna fälls timmar efter att den turkiske presidenten publicerat en debattartikel i tidningen New York Times : Om inte USA anstränger sig för att förbättra relationen till Turkiet så kommer regeringen i Ankara att börja se sig om efter andra vänner, heter det bland annat i texten.

"De senaste sex årtiondena har Turkiet och USA varit strategiska partner och allierade i Natosamarbetet. Våra två länder har mött gemensamma utmaningar sida vid sida under Kalla kriget och dess efterspel", inleder Erdogan artikeln.

Han varnar för att partnerskapet kan vara i fara om inte USA börjar respektera Turkiets suveränitet och visar att man förstår de hot landet står inför.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

På fredagen rapporteras Erdogan ha talat i telefon med Rysslands president Vladimir Putin.

"Washington måste ompröva den felaktiga uppfattningen att vår relation kan vara asymmetrisk, och acceptera det faktum att Turkiet har alternativ. Om det inte blir ett slut på ensidigheten och bristen på respekt måste vi börja leta efter nya vänner och allierade", skriver Erdogan.

Utöver den diplomatiska osämjan brottas Turkiet med en valuta i fritt fall. Tidigare i veckan har liran fallit till nya bottennivåer och hittills i år har den tappat mer än en tredjedel av sitt värde mot både dollarn och euron.

Trots att den turkiska inflationen skjuter i höjden vill Recep Tayyip Erdogan sänka landets räntor. Det finns också en oro att Turkiets centralbank inte ska stå upp emot presidenten, inte minst då han nyligen tillsatte sin svärson som finansminister.

Det finns ingen ekonomisk kris, säger Erdogan vid ett annat tal i staden Rize på lördagen. Allt är en "valutakonspiration", enligt honom.

- Räntor bör hållas på ett minimum för att de är ett verktyg för utnyttjande som gör fattiga fattigare och rika rikare, säger han.

Turkiet och USA är både medlemmar i försvarsalliansen Nato och har en lång historia av militärt och politiskt samarbete. De senaste åren har relationen dock försämrats avsevärt, av en rad olika anledningar.

Regeringen i Ankara vill att USA ska lämna ut den i USA bosatte predikanten Fethullah Gülen, som Erdogan anklagar för att ha orkestrerat kuppförsöket 2016. USA har vägrat, vilket har förargat Erdogan. I oktober 2016, några månader efter kuppen, greps den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som drev en kyrka i Izmir i västra Turkiet. Brunson anklagas för samröre med både Gülenrörelsen och den kurdiska PKK-gerillan. USA har förgäves krävt att Brunson släpps.

USA:s inblandning i Syrienkriget är ytterligare en källa till oenighet. Pentagons stöd till kurdiska milisgrupper har retat upp styret i Turkiet, medan Turkiets ökade samarbete med Ryssland har skapat irritation i Washington.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-08-11 13:13

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+