Estlands utrikesminister varnar för ryskt agerande

Senaste nyheterna om Nato

Estlands utrikesminister varnar för ryskt agerande - Rysslands agerande är oförutsägbart - och det säkerhetspolitiska läget kring Östersjön försämras. Men Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu räknar med att Sverige sluter upp om det värsta skulle hända.

Det var när han i skolan läste om hur Selma Lagerlöfs Nils Holgersson flög över landet som Urmas Reinsalu fick sin första bild av Sverige. Det berättar han direkt när SvD träffar honom på Estlands ambassad i Stockholm.

Urmas Reinsalu är här för att träffa utrikesminister Margot Wallström (S) och för att presentera sig själv. Han har visserligen varit politiker länge och tidigare haft poster som både justitie- och försvarsminister.

Men utrikesminister har han bara varit sedan 29 april när den nya regeringen trädde till. Och det blir en viktigare position än tidigare, eftersom Estland nu också snart får en plats i FN:s säkerhetsråd som tillfällig medlem under två år, en plats som Sverige nyligen haft.

- Sverige har lovat att stödja oss där. Jag hoppas också att Sverige ska komma med i vårt samarbete med Finland om att utbyta digitala data, säger Urmas Reinsalu.

Det är ett projekt där en del information från myndigheterna i olika länder kopplas samman. Urmas Reinsalu tar som exempel att det snart går att hämta ut receptbelagda läkemedel som skrivits ut i Estland på apotek i Finland. Just eftersom de digitala systemen kopplas ihop.

- Det är väldigt viktigt att förbättra marknaden för digitala tjänster. Då kan vi få det att fungera bättre både inom våra egna länder och mellan EU-länderna.

Fast hur viktigt det än kan vara med digitala lösningar så är det andra frågor som står högst upp på Urmas Reinsalus agenda.

- Säkerheten är det allra viktigaste. Vi är i ett seismiskt läge just nu när det gäller den geopolitiska säkerheten. Här har Estland och Sverige samma syn på riskerna i regionen, säger Urmas Reinsalu.

Han pekar framför allt på Rysslands agerande med annekteringen av Krim och den militära inblandningen i östra Ukraina. Till det kommer att Ryssland nu går vidare på samma linje som tidigare och även gör det lättare att få ryska pass för de som bor i de östra delarna av Ukraina.

- Det är en ny typ av hybridkonflikt som de har inlett. Det är inte fråga om någon etnisk rensning, utan om en rensning med legal status, säger Urmas Reinsalu.

Syns det några tecken på att relationerna med Ryssland förbättras eller blir det bara försämringar?

- Det blir sämre och faktum kvarstår. Vi har ett kärnvapenland som under det senaste decenniet har invaderat två av sina grannar, säger Urmas Reinsalu.

Han kräver därför att EU förlänger sanktionerna mot Ryssland.

- Eftersom Ryssland fortsätter att eskalera konflikterna måste vi också svara och göra något mer.

Nu händer det onekligen saker på flera håll. Polen kom nyligen överens om en förstärkt amerikansk militär närvaro i Polen.

- Vi välkomnar det väldigt mycket eftersom resurserna även kan användas för att försvara de baltiska länderna. Det är en bra nyhet även för Sverige och det blir en stabiliserande faktor om vi får fler amerikanska soldater i Polen, säger Urmas Reinsalu som tillhör det konservativa partiet Isamaa.

Han pratar också om att det med fler amerikanska soldater i området blir en extra avskräckning. Eller som Urmas Reinsalu uttrycker det, ett sätt att investera för fred runt Östersjön.

- Det är ett väldigt intressant samarbete som USA har med Polen och vi vill också gärna ha mer rotation av styrkorna till de baltiska länderna, säger Urmas Reinsalu.

Estland är medlem i Nato och utmärker sig som ett av de få länder i försvarsalliansen som faktiskt når upp till målet att avsätta motsvarande 2 procent av BNP på försvaret. Det är dubbelt upp mot vad Sverige satsar.

Men Sverige har ändå utlovat att om ett annat EU-land blir angripet ska Sverige inte vara passivt. Frågan är bara vad det är för militära resurser Sverige ska sätta in.

Litar ni verkligen på att Sverige har kapacitet att hjälpa er vid en kris?

- Estland skulle inte vara tyst och bara skriva diplomatiska noter om det hände Sverige någonting. Så mitt svar är klart, jag litar på Sverige och svenskarna.

Fast helst skulle han vilja se att även Sverige gick med i Nato.

- Jag vill se ett så djupt säkerhetssamarbete som möjligt med Sverige och jag skulle bli väldigt glad om jag under min livstid får se Sverige som full Nato-medlem. Men det är förstås inte min sak att säga vad Sverige ska göra, säger Urmas Reinsalu.

Tf

Källa - 2019-06-19 22:06

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+