Ett ställningskrig som får världen att hålla andan

Senaste nyheterna om Nato

Ett ställningskrig som får världen att hålla andan - Upptrappning eller avmattning - ställningskriget mellan USA och Iran blir allt mer högljutt. Nu håller världen andan inför en intensiv vecka med en rad möten i G20, FN:s säkerhetsråd, EU och Nato.

Uppgifterna om vad som verkligen utspelat sig så här långt går som vanligt isär i två vitt skilda versioner.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Iran hänvisar till kränkning av luftrummet när man sköt ned USA:s obemannade drönare i förra veckan. Därmed var det en framtvingad defensiv åtgärd i självförsvar.

USA hävdar att drönaren befann sig i internationellt luftrum. Donald Trumps första reaktion - spelad eller ärlig - var att nedskjutningen måste ha varit ett misstag av iransk militär.

Det var innan New York Times avslöjade att presidenten varit en hårsmån från att ge klartecken till flygangrepp mot mål i Iran. Då bekräftade Trump uppgifterna på Twitter och motiverade beslutet att avstå med det stora antalet döda som skulle krävts på marken.

- Jag gillade det inte, jag tyckte inte att det var proportionerligt, sa presidenten i en intervju med tv-bolaget NBC, med tillägget att USA kan "utplåna" Iran när och om man vill.

Även på söndagen fortsatte ordkriget. Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton varnade Iran för se den avblåsta attacken som "svaghet". Den iranske generalen Gholamali Rashid tyckte att Trump bör koncentrera sig på "att skydda amerikanska styrkors liv".

Vad som skulle kunna dämpa trycket och ta konflikten i en annan riktning är högst oklart. USA är isolerat efter den ensidiga uppsägningen av kärnenergiavtalet. Men en fråga kan kombineras med en annan och vid följande möten på hög nivå finns åtminstone en möjlighet till spelöppningar:

• G20 i japanska Osaka 28-29 juni.

Ledarna för världens 19 tyngsta ekonomier plus EU. När Trump, Rysslands Putin och Kinas Xi Jinping rör sig i samma korridorer står egentligen allting på agendan - samtidigt: Iran, Nordkorea, handelskrig, INF-avtalet om kärnvapenbegränsning och fredsplanen Israel-Palestina.

• FN:s säkerhetsråd i New York 24 juni.

USA har begärt ett extrainkallat möte bakom stängda dörrar efter den senaste tidens händelser, nedskjutningen av drönaren och tidigare attacker mot flera oljetankers i Persiska viken. Vid ett annat möte i Wien 28 juni träffar länderna som står fast vid avtalet - Kina, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Tyskland - iranska företrädare.

• Natos försvarsministrar i Bryssel 26-27 juni.

Två punkter som tangerar Iran är den USA-ledda insatsen mot terrorgruppen IS och Natos insats i Afghanistan. INF-avtalet och Ryssland är den centrala frågan. Situationen spetsas till av att USA har en helt ny försvarsminister. Mark Esper tillträder i Pentagon 18. 01 svensk tid på måndagen innan planet går över Atlanten.

• EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel 30 juni.

En fortsättning på det misslyckade midsommarmötet. EU-ledarna kunde då inte enas om vilka som ska få lediga topposter i unionen. Iranfrågan är ingen punkt, men går knappast att undvika om det spända läget kvarstår.

Redan under måndagen vrids dessutom det amerikanska trycket mot Iran upp med skärpta ekonomiska sanktioner. Parallellt har Trump talat om "Let's make Iran great again".

Avsikten är att locka det iranska ledarskapet till förhandlingsbordet. Hittills har landets religiösa ledare ayatolla Ali Khamenei vägrat.

Tf

Källa - 2019-06-23 17:06

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+