EU bas vill ta större försvarsansvar

Senaste nyheterna om Nato

EU bas vill ta större försvarsansvar Senaste nytt om Nato

EU bas vill ta större försvarsansvar - Försvarssamarbetet i EU har intensifierats rejält under det senaste året. Det är delvis en följd av att Storbritannien - som genom åren kraftigt kämpat emot alla försvarsplaner på EU-nivå - nu folkomröstat om att lämna unionen, och därmed öppnat upp för framför allt fransk-tyska idéer om ett utökat samarbete.

Men även valet av Donald Trump till president i USA har bidragit till det ökade försvarsintresset i EU.

- Försvaret av Europa kan inte längre outsourcas. Inte ens våra största militärmakter - som jag kan räkna på en eller max två fingrar - kan ensamt hantera alla utmaningar och hot, sade kommissionsordförande Jean-Claude Juncker i ett linjetal om försvarssamarbetet på en konferens i Prag på fredagen.

EU-kommissionen lade i onsdags fram ett diskussionspapper för att få fart på debatten om hur långt försvarssamarbetet ska gå. I sitt tal på fredagen betonade Juncker inte minst hur mycket resurser som just nu går åt till olika vapen i EU som en följd av att alla sköter sitt på eget håll.

- Vi låter oss själva ha lyxen av 17 olika stridsvagnstyper, medan USA klarar sig utmärkt med bara en. Absurt nog finns fler helikoptertyper än vad vi har regeringar, sade Juncker.

Både i talet och på en presskonferens efteråt betonade samtidigt kommissionsordföranden att ett utökat försvarssamarbete inte sker på bekostnad av Nato.

- Att inte Nato skulle finnas är inget alternativ för EU. Det vore en katastrof för EU, sade Juncker i Prag.

Inte minst från vänster finns dock ett skarpt motstånd.

"Det här öppnar den politiska dammluckan. Försvarsindustrin är naturligtvis glad, men det är en mörk dag för oss som arbetar för ett fredligt och socialt EU", sade Sabine Lösing från EU-parlamentets vänstergrupp GUE/NGL i ett uttalande om EU:s nya försvarsfond i onsdags.

Källa - 2017-06-09 14:02

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+