EU samarbete för frihet och demokrati

Senaste nyheterna om Nato

EU samarbete för frihet och demokrati - Åsa Lindestam, om Sverige ska vara aktiv i utvecklingen av ett stärkt säkerhets- och försvarspolitiskt samarbete inom EU.

Socialdemokraterna är tydliga: vi vill agera för att stärka EU:s försvarssamarbete. Vi vill göra detta för att vi vet att säkerhet bäst byggs med andra och att nutidens komplexa hotbilder och utmaningar kräver samarbete. I en globaliserad värld med allt snabbare och ofta oförutsägbara skeenden är det svårt, för att inte säga omöjligt, för ett enskilt land att skapa den robusthet och det försvar som kan komma att krävas.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Att utöka och fördjupa samarbetet med nationer och organisationer som delar våra svenska värderingar är därför en nödvändighet. Vi bygger en tröskeleffekt.

En aktiv grannskapspolitik är den bästa garanten för demokrati, välfärd och stabilitet i vårt närområde. Europas säkerhet handlar i grunden om att skapa ömsesidigt beroende och solidaritet mellan medlemsstaterna. Länder som har gemensamma värderingar och ett stort utbyte sinsemellan hamnar sällan i konflikt med varandra. Ett nära europeiskt samarbete som minskar risken för konflikter i Europa och vårt närområde är därför det säkerhetspolitiskt riktiga att arbeta för.

Hoten mot EU:s inre säkerhet är ofta kopplade till förhållanden utanför unionens gränser och de mest verkningsfulla åtgärderna för EU:s inre säkerhet kan därför ibland vara insatser utanför unionen, till exempel unionens civila och militära krishanteringsinsatser.

För att möta hoten från terrorism, IT-brottslighet och annan gränsöverskridande brottslighet krävs robusta förebyggande insatser baserade på ett nära och effektivt samarbete. Vår allt mer digitaliserad värld medför många fördelar och möjligheter men också sårbarheter och säkerhetsutmaningar

Den socialdemokratiskt ledda regeringen kommer aktivt verka för att kontrollen av de yttre gränserna stärks och därmed möjligheterna att upptäcka och förhindra brottslighet och införsel av illegala varor.

* Att den yttre gränskontrollen fungerar är en förutsättning för ett säkert och välfungerande Schengenområde.

*Att brottsbekämpande myndigheters informationstillgång och möjligheter till informationsutbyte motsvarar vad som är nödvändigt för ett effektivt och rättssäkert samarbete, bland annat för att möta hoten från terrorism.

* Att främja EU-samarbetet inom cybersäkerhetsområdet, framför allt inom ramen för nät- och informationssäkerhetsdirektivet och ramverket för en gemensam utrikes- och säkerhetspolitisk respons från EU mot skadlig IT-verksamhet.

Den 13 november 2017 träffades EU:s utrikes- och försvarsministrar vid rådet för utrikes frågor (FAC) i Bryssel. I anslutning till mötet undertecknade Sverige och de andra EU-länder som avser delta i EU:s permanenta strukturerade samarbete (PESCO) en gemensam avsiktsförklaring till rådet och EU:s höga representant för utrikesfrågor. Samarbetet ska utveckla unionens operativa kapacitet för militära krishanteringsuppgifter, som även kan ställas till förfogande för till exempel FN-insatser.

PESCO erbjuder ett ramverk för samarbete om utveckling av militära förmågor men även en möjlighet till konkreta säkerhets- och försvarspolitiska projekt.

Det permanenta strukturerade samarbetet är ett led i genomförandet av EU:s globala strategi, som Sverige varit pådrivande för och lägger stor vikt vid. Inom ramen för uppföljningen ska unionens samlade förmåga att förebygga konflikter och hantera externa kriser med olika instrument öka. Vid en egen session diskuterade försvarsministrar samarbetet som pågår mellan EU och Nato för att stärka europeisk säkerhet och internationell krishanteringsförmåga. I anslutning till detta genomfördes Europeiska försvarsbyråns (EDA) styrelsemöte i försvarsministerformat.

Samtidigt som vi utvecklar och stärker det europeiska säkerhets- och försvarssamarbetet fördjupar vi våra bilaterala avtal med enskilda länder. Våra bilaterala kontakter med Finland har kommit långt. Genom att ytterligare fördjupa samarbetet med Finland stärker vi den nationella förmågan i respektive land och skapar ökad säkerhet i vårt närområde. Sveriges mål med försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland är att förbättra Försvarsmaktens operativa förmåga och att möjliggöra gemensamt operativt agerande med Finland.

Den starka gemenskapen med de nordiska och baltiska länderna, samarbetena med Storbritannien, Polen och relationen till Tyskland är också av försvarspolitisk vikt. Dessa är exempel på samarbeten som vi socialdemokrater ytterligare vill utveckla.

Den transatlantiska länken och samarbetet med USA är mycket viktig och den socialdemokratiskt ledda regeringen har alltsedan den tillträdde aktivt verkat för att fördjupa och utveckla detta.

ÅSA LINDESTAM är försvarspolitisk talesperson (S) och vice ordförande försvarsutskottet.

Läs fler artiklar i serien om EU:s försvars- och säkerhetspolitik:

UI-forskarna Björn Fägersten och August Danielson: Vilken säkerhetspolitiska roll bör EU spela?

Daniel Bäckström (C): EU och Nato kan komplettera varandra.

Hans Wallmark och Karin Enström (M): Europa behöver ta större ansvar för sin egen säkerhet.

Källa - 2018-04-14 07:30

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+