EU och USA hycklar om Makedonien

Senaste nyheterna om Nato

EU och USA hycklar om Makedonien - Folkomröstningen i Makedonien innehöll inga klara alternativ. Invånarna i Makedonien borde ha fått möjlighet att på riktigt ta ställning till ett EU-medlemskap utan kopplingar till annat, skriver Kjell Magnusson, Balkanforskare.

Efter folkomröstningen i Makedonien har USA och EU uttryckt sin tillfredsställelse över ja-sidans övertygande seger. Även Sverige stöder "Makedoniens integration i EU". Samtidigt förklarar ordföranden i Makedoniens valkommission att resultatet är ogiltigt eftersom deltagandet var lägre än 50 procent.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Ur demokratisk synpunkt är omvärldens hållning hycklande. Man blundar för att väljarna i en folkomröstning måste kunna ta ställning till klara alternativ. I stället för att öva utpressning borde EU ha låtit invånarna i Makedonien få den möjligheten.

Vi skulle själva aldrig acceptera en formulering som:

"Är ni för medlemskap i EU och Nato genom att acceptera uppgörelsen mellan Makedonien och Grekland"?

Det handlar om tre skilda frågeställningar: statsbildningens namn, anslutning till EU, samt Nato-medlemskap. Ordalydelsen illustrerar för övrigt att EU-medlemskap på Balkan av utomstående definieras som "euroatlantisk integration", det vill säga innefattar Nato.

Konflikten mellan Grekland och Makedonien har av naturliga skäl stått i centrum. Det finns emellertid en aspekt av helgens omröstning som inte uppmärksammats och som illustrerar en latent kris, såväl för Makedonien som Europa. Granskar man resultaten finns nämligen ett mönster som förenklat kan beskrivas som "albanerna röstade för och makedonierna mot".

En fjärdedel av befolkningen i Makedonien består av albaner. År 2001 angreps landet av UCK-guerillan i Kosovo. Under konflikten hävdade albanska ledare i Makedonien att det inte fanns en makedonsk nation och att området i lika hög grad var albanskt. Ett större krig undveks genom att Makedonien gick med på att bli en binationell stat. Man kan även tala om en typ av federation där två folkgrupper lever sida vid sida.

I helgens omröstning deltog cirka 36 procent av invånarna, medan nejrösterna låg kring 6 procent. Ser man till etnisk struktur framträder två tendenser: Valdeltagandet är högre i kommuner där albaner utgör en klar majoritet av befolkningen, samtidigt som andelen nejröster är försumbar. I kommuner med makedonsk majoritet har färre deltagit och fler röstat nej. I det albanska västra Makedonien är valdeltagandet 41 procent och andelen nejröster 1,6 procent (medelvärden av kommunresultat).

I Skopje finns en tydlig skillnad mellan kommundelar med makedonsk och albansk majoritet. I de förra är valdeltagandet 33 procent, i de senare drygt 60 procent. På samma sätt är andelen nejröster nära 7 procent, respektive 0, 40 procent.

Det innebär att makedonierna - som närmast berörs av namnfrågan - har tackat nej till EU och Nato om detta kräver ett namnbyte, medan frågan om namnet är egal ur albansk synpunkt. Makedonierna vars språk är besläktat med bulgariska och serbiska erkändes som sydslavisk nation i Titos Jugoslavien. Problemet är att det geografiska Makedonien även omfattar delar av Bulgarien och Grekland, varför man kan vara makedonier utan att vara makedonier. Här har grekerna rätt och det historiska Makedonien var utpräglat multietniskt. I den meningen är Norra Makedonien ett rimligt namn, men vad skall man kalla språket och människorna? Och under vilken patriark skall den icke erkända kyrkan lyda? Ett nordmakedonskt språk finns inte och "makedonska slaver" betecknade en folkgrupp som år 1900 kanske var bulgarer om de inte var serber.

Idag är den makedonska identiteten självklar men på nytt uppstår problem när etniska och politiska gränser av historiska skäl inte sammanfaller. Vill EU göra något krävs engagemang: en Marshallplan för Balkan.

Kjell Magnusson
Balkanforskare, docent i sociologi

Källa - 2018-10-02 16:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+