Expert Kim kommer att kräva motkompensation

Senaste nyheterna om Nato

Expert Kim kommer att kräva motkompensation - Nordkorea går med på att stänga en viktig robotanläggning - ett steg i rätt riktning, anser diplomaten och tidigare vapeninspektören Rolf Ekéus. Men landet kommer kräva kraftiga motåtgärder från USA:s sida, menar han.

Sydkoreas president Moon Jae-in meddelade under toppmötet med Kim Jon-Un i Pyonyang på onsdagen att Nordkorea ska stänga test- och uppskjutningsanläggningen vid robotbasen Tongchang-ri. Detta ska ske i närvaro av experter från "relevanta länder". Enligt amerikanska tv-kanalen CNN ska landet också avveckla Yongbyon - en av Nordkoreas viktigaste kärnvapenanläggningar - förutsatt att USA "går med på motsvarande åtgärder. "

"En era utan krig har inletts", sade Sydkoreas president och tillade att Nord- och Sydkorea "i dag har tagit bort alla hot som kan orsaka krig på Koreahalvön", uppger CNN.

Rolf Ekéus har länge arbetat med nedrustningsfrågor och var bland annat ordförande för FN:s vapeninspektörer i Irak under 90-talet. Han tror att Nordkorea kommer vilja ha någon typ garanti från Kina.

- Nordkoreas vapensystem är deras främsta garant för hela regimens existentiella överlevnad. Det enda landet som skulle kunna ge någon form av garanti är Kina, vilket de aldrig har gett. Detta till skillnad från USA som som ju ger garantier till alla Nato-medlemmar, Japan, Sydkorea och så vidare, säger han.

Enligt Ekéus är en stegvis nedrustning från Nordkoreas sida möjlig. Men han säger att det är svårt att tro att Nordkorea kommer göra några seriösa eftergifter utan just säkerhetsgarantier, sanktionslättnader och eventuellt politiska garantier från Sydkorea. Något som är problematiskt eftersom USA:s utrikesminister Mike Pompeo krävt totalt nedrustning av landets kärnvapenprogram.

- Trump har hittills vägrat lyfta på sanktionerna. Det är möjligt att han är beredd att göra eftergifter, men hans medarbetare kanske inte är lika entusiastiska. Nordkorea kommer kräva någon typ av motkompensation. Det är möjligt att Kina - som varit lojal i de här sanktionerna - börjar lätta på sina.

Efter sprängningen av en testanläggning för kärnvapen tidigare i år bedömdes att Nordkorea snabbt kunde återuppbygga anläggningen. Finns samma risk i dag?

- De har byggt upp en kompetens och sakkunskap, så med den vetenskapliga kompetensen följer den fysiska förmågan. Det är klart att de går att återupprätta den, men så är det med alla överenskommelser, säger han.

Moon Jae-ins besök i Nordkorea är det första besöket av en sydkoreansk president sedan 2007 och det tredje i år mellan de två ledarna. Tidigare i år mötte även USA:s president Donald Trump Kim Jong-un i Singapore. Då kungjorde Trump att de skulle ställa in gemensamma militärövningar tillsammans med Sydkorea utanför den nordkoreanska halvön.

- I de möten jag haft med nordkoreaner har de massiva militärövningarna varit en stor oro. Det är en högexplosiv atmosfär och det finns alltid risk för sammandrabbningar. Så det beslutet är en liten triumf för Kim Jong-un och har nog underlättat för den sydkoreanska ledningen att driva sin politik. Men han kommer fortsatt se till att hans egen regim överlever och att det inte blir några uppror i det egna landet, säger Rolf Ekéus och konstaterar:

- Det som händer nu är intressant, men det är en lång väg att gå. Man måste ta med Kina i spelet om man ska försöka förstå hur det här kan röra sig.

Under mötet sade Kim Jong-un också att han vill besöka Sydkorea "inom en snar framtid, enligt nyhetsrapporter. Ingen nordkoreansk ledare har besökt den sydkoreanska halvön sedan 1950-talet, då Korea delades. Under toppmötet kungjorde de också att länderna gemensamt ska ansöka om att vara värdar för sommar-OS 2032, samt bygga vägar och järnvägar mellan länderna redan nästa år, enligt CNN.

Formellt har fred inte slutits på Koreahalvön efter kriget på 1950-talet. Sedan Kim Jong-Un kom till makten har konflikten mellan Nordkorea och de allierade Sydkorea och USA förvärrats, men under 2018 har relationen tinats upp. Kim Jong-Un har träffat både Sydkoreas och USA:s presidenter och då sagt sig vara villig att arbeta för kärnvapennedrustning.

Kim Jong-Un och Moon Jae-In träffades för första gången i april i år, vid stilleståndslinjen i Panmunjom. Vid det historiska mötet skrev de båda ledarna under ett gemensamt uttalande där de bland annat beskriver hur de ska arbeta för att slutgiltigt skapa fred mellan länderna. De kom då också överens om att ses i Pyongyang senare under året.

Källa: TT

Källa - 2018-09-19 15:45

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+