Expert Ökad oro för säkerheten i Afghanistan

Senaste nyheterna om Nato

Expert Ökad oro för säkerheten i Afghanistan - Trots att säkerhetsläget i Afghanistan är allvarligt anser Migrationsverket att det fortfarande finns säkra områden dit människor kan utvisas. Men ett "säkert" område kan snabbt bli farligt, menar Andreas Stefansson från Afghanistankommittén.

För några dagar sedan kom Andreas Stefansson, generalsekreterare på Afghanistankommittén, tillbaka från Kabul.

- Många är oroliga över att säkerheten har försämrats. Speciellt efter det stora bombdådet i centrala Kabul i maj där omkring 150 människor dog, ett område i Kabul som har ansetts relativt säkert, säger han.

Bara i augusti har det skett flera större attacker nästan dagligen i olika delar av Afghanistan som främst utförs av talibanrörelsen men även IS.

Migrationsverkets bedömning är att situationen i landet är allvarlig och att säkerhetsläget har försämrats, men att det finns stora skillnader mellan olika delar av landet. "Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna" skriver Hannah Davidsson från presstjänsten.

Men Andreas Stefansson skulle inte våga slå fast vilka områden som är säkra. Dessutom betonar han att "säkert" inte är rätt ord för Afghanistan i nuläget, snarare "relativt säkert".

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

- Man måste ha väldigt färska bedömningar, redan om några veckor kan situationen förändras.

Han får dagligen notiser om attacker i olika delar av landet och berättar om man ser på alla säkerhetsincidenter, små som stora, som sker runtom i hela landet så är det hundratals var månad.

- Vilka förutsättningar har de som skickas tillbaka att hamna i områden där det inte är konflikter? Förutom själva risken för attacker befinner sig även landet i en humanitär kris med miljontals människor i fattigdom. För de som inte har familj, släkt eller vänner på plats finns det inte heller något fungerande skyddssystem.

Trots att IS regionala avdelning i landet, ISKP, inte är stora sprider de fruktan som kan påverka konflikten i ett redan spänt Afghanistan, enligt Migrationsverkets rapport. Det finns även en risk för att IS-krigare i Syrien och Irak försöker ta sig till Afghanistan när de pressas tillbaka i sina kärnområden.

Stefansson berättar att IS har fått ett fäste i östra delen av landet.

- Det finns en oro för att IS expanderar, då de förutom sin närvaro i öst också på sistone genomfört dåd i andra delar av landet inklusive Kabul, säger han.

För några dagar sedan dödades runt 50 människor i en by i provinsen Sar-e-Pul i en blodig attack. Trots att IS och talibaner inte samarbetar finns det uppgifter om att attacken i Sar-e-Pul kan ha utförst av en mixad grupp, skriver The Guardian. Men talibanerna förnekar dessa uppgifter.

Även om säkerhetsläget har blivit sämre ser Stefansson även att det skett en positiv utveckling på flera områden som sjukvård, utbildning, infrastruktur och kvinnors deltagande.

- Men vi kan inte blunda för att allt fler områden är osäkra. Vi får höra från vår afghanska personal att man börjar se mer hopplöst på situationen och folk funderar på att flytta från landet för sina barns skull, säger Andreas Stefansson.

Minst 1 662 civila har dödats i Afghanistan under första halvåret i år. Minst 20 procent av dåden skedde i Kabul. Enligt FN omkom minst 150 personer i en kraftig lastbilsbomb i slutet av maj, den enskilt dödligaste attacken på afghansk mark sedan den USA-ledda invasionen 2001.

Ett urval av blodiga dåd i Afghanistan i år:

19 januari: 38 personer dödas och 86 skadas i två explosioner nära det afghanska parlamentet.

8 mars: Beväpnade män stormar landets största militärsjukhus och belägrar det under sex timmar. IS tar på sig dådet, som enligt myndigheterna krävde 50 människoliv. Men säkerhetskällor säger att över 100 människor dödades i attacken.

31 maj: Över 150 människor dödas och hundratals skadas när en tankbil fylld med sprängmedel detonerar i Kabuls diplomatkvarter.

1 augusti: Attack mot en shiitisk moské i Herat då minst 30 människor dödades och 64 skadades. Flera av dödsoffren var barn.

2 augusti: Två amerikanska soldater dödas när en självmordsbombare kör en bil fullastad med sprängmedel in i en Nato-konvoj i Kandaharprovinsen.

6 augusti: Ett 50-tal personer dödades i en attack mot en by i provinsen Sar-e-Pul.

8 augusti: Talibanerna har släppt 235 personer som hållits som gisslan efter förra veckans brutala attack mot bybor i provinsen Sar-e-Pul 

Källa: BBC, TT.

Källa - 2017-08-09 17:57

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+