Experten IS dådet kan påverka förhandlingarna

Senaste nyheterna om Nato

Experten IS dådet kan påverka förhandlingarna - Minst 63 personer dödades i dådet mot en bröllopsmottagning i Kabul. Afghanistanexperten Anders Fänge säger att IS-dådet kan påverka förhandlingarna mellan USA och talibanerna, som är i ett slutskede.

Stora hål i taket, trasig inredning och högar av övergivna skor. Bilder från lokalen i östra Kabul vittnar om kraften i den sprängladdning som på lördagen förvandlade en bröllopsmottagning till död och förstörelse.

- Min bror är död, mina vänner är döda, mina släktingar är döda. Jag kommer aldrig bli lycklig igen, säger brudgummen Mirwais till en lokal tv-station enligt BBC.

Enligt vittnesuppgifter utlöstes bomben i den del av lokalen där männen satt, nära där barnen befann sig. Över 1 000 personer ska ha befunnit sig på bröllopsmottagningen när dådet ägde rum.

- I 20 minuter var det fullt av rök i lokalen. Nästan alla i området med män är döda eller skadade, säger bröllopsgästen Mohammad Farhag till AFP.

Minst 63 personer dog och över 180 skadades i attacken, som inträffade i ett område av Kabul som domineras av shiamuslimer. På söndagen tog den sunnimuslimska terrorgruppen IS på sig ansvaret för dådet.

Attacken är den dödligaste i Afghanistan sedan januari förra året, och en av de blodigaste någonsin mot civilbefolkningen sedan den amerikanska invasionen 2001.

Efter dådet riktades blickarna först mot talibanerna, som just nu är inne i långt gångna överläggningar med USA. Terrorrörelsen har parallellt med samtalen fortsatt att utföra attacker för att stärka sin förhandlingsposition.

Anders Fänge, tidigare mångårig landchef för Svenska Afghanistankommittén, tror inte att dådet har någon direkt koppling till samtalen mellan talibanerna och USA.

- Möjligtvis försöker IS genom dådet visa att regeringen inte kan skydda sin befolkning, för att på så sätt skapa grus i maskineriet för förhandlingarna. Men IS brukar inte ha speciella motiv bakom sina dåd på det sättet, säger han.

Båda talibanerna och USA har sagt att en överenskommelse är nära, vilket bland annat skulle innebära ett amerikanskt tillbakadragande från Afghanistan. Men mycket är fortfarande oklart inför ett eventuellt avtal mellan parterna, enligt Anders Fänge.

- Vi vet inte om USA gör detta för att åstadkomma en hållbar fred, som de säger, eller för att hitta ett sätt att att uppfylla Trumps vallöfte om att dra tillbaka trupperna. Och vi vet inte om man kan lita på att talibanerna inte försöker återta makten om USA drar sig tillbaka.

Han säger också att den eventuella överenskommelsen egentligen inte är ett fredsavtal, utan en uppgörelse där talibanerna lovar att inte använda Afghanistan som bas för attacker i andra länder i utbyte mot att USA- och Natotrupperna lämnar landet.

IS kontrollerar inga större landområden i Afghanistan, men finns vid gränsen mot Pakistan.

- Om det blir fredsförhandlingar mellan talibanerna och den afghanska regeringen så kan de mer extrema grupperna inom talibanerna möjligen ansluta sig till IS, vilket skulle kunna gynna gruppen, säger Anders Fänge.

Tf

Källa - 2019-08-18 22:41

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+