Finland vill öka säkerheten med Sverige och Norge

Senaste nyheterna om Nato

Finland vill öka säkerheten med Sverige och Norge - Finlands president Sauli Niinistö vill se ett ökat säkerhetssamarbete - inte bara med Sverige, utan också med Natolandet Norge. Niinistö har nu bjudit in stats-, försvars- och inrikesministrarna från båda länderna plus Finland till ett möte inom kort.

HELSINGFORS Presidenten har ingen roll vid EU:s dubbla ministermöte med försvars- och utrikesministrarna som pågår i tre dagar under det finländska ordförandeskapet. Samtalen handlar om Mellanöstern, Arktis, hybridhot och AI - artificiell intelligens - med mera.

Däremot lanserade Sauli Niinistö lite i skymundan nyligen ett helt eget initiativ: ett utökat säkerhetssamarbete med både Sverige och Norge.

Finland och Sverige har redan byggt upp ett allt närmare försvarssamarbete med gemensam militär planering.

Enligt Sauli Niinistö har det "intensifieras med en häpnadsväckande takt de senaste åren". Startskottet var den ryska illegala annekteringen av Krim och krigsutbrottet i Ukraina våren 2014.

Nu vill presidenten inkludera även Norge, som står utanför EU men till skillnad från grannländerna ingår i försvarsalliansen Nato:

- Jag har därför sammankallat till ett gemensamt informellt möte med Finlands, Norges och Sveriges statsministrar såväl som försvars- och inrikesministrarna i början av september. Målet är för första gången att ha ett informellt meningsutbyte om säkerhetspolitiken med denna formation, förklarade presidenten i ett tal inför finländska ambassadörer i Helsingfors nyligen.

Niinistös utspel nämns inte i den nya finländska S-ledda koalitionsregeringens politiska program. Där talas det om ökat bilateralt samarbete med både Sverige och Norge - inte att länderna tillsammans ska ingå i en ny konstellation.

Men i Finland har republikens president ett avgörande inflytande över utrikes- och säkerhetspolitiken med stora möjligheter att agera självständigt. Några närmade besked om mötet med Sverige och Norge kan presidentkansliet inte lämna för tillfället, enbart att den informationen kommer att ges vid ett senare tillfälle.

Vid försvarsministeriet i centrala Helsingfors vaktar grönklädda soldater med automatvapen entrén till huvudstaben. Här har den finländske försvarsministern Antti Kaikkonen sitt högkvarter. Även Kaikkonen är fåordig om presidentens initiativ när han svarar på SvD:s frågor:

- Jag har inget att tillägga utöver vad president Niinistö sa, men jag kommer att delta i mötet.

Vad är syftet?

- Sverige, Finland och Norge har många gemensamma intressen.

Är det presidentens eget initiativ?

- Ja, det är hans initiativ men vi har diskuterat det, så det är ingen överraskning.

Frågan är hur den ryska sidan skulle reagera på ett mer formaliserat samarbete mellan Sverige-Finland, som båda hävdar militär alliansfrihet, och Natolandet Norge. USA:s ökade truppnärvaro i Europa, med soldater även i Norge, är redan en nagel i ögat på ryssarna.

Presidenten Niinistös initiativ kom nu i direkt anslutning till den ryske presidenten Vladimir Putins besök i Helsingfors i förra veckan.

En irriterad Putin anklagade då USA för att ha utfört test med nya medeldistansvapen bara veckor efter att INF-avtalet om en begränsning av just den typen av missilsystem gick i graven i början av augusti. Samtidigt kom andra kritiska uttalanden från Moskva.

Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu uttalade sig om ett "skärpt militärpolitiskt läge i västlig riktning". Han ifrågasatte också det nära försvarssamarbetet mellan Nato och Sverige-Finland. Enligt Sjojgu måste Ryssland nu överväga militära förstärkningar i det västra militärområdet, närmast Östersjön.

Statsminister Stefan Löfvens (S) pressekreterare Maria Soläng bekräftar att den svenska regeringen är vidtalad:

- Det stämmer att Finland har bjudit in till informella samtal. Syftet är att diskutera olika säkerhetsfrågor, framför allt med bäring på vårt närområde, säger Soläng i ett skriftligt svar.

Enligt pressekreteraren kommer samtliga inbjudna svenska statsråd också att delta i Niinistös möte: Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S).

Tf

Källa - 2019-08-28 16:34

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+