Förlängd analys om kärnvapen gynnar Löfven

Senaste nyheterna om Nato

Förlängd analys om kärnvapen gynnar Löfven - Om Ulf Kristersson (M) röstas ned i riksdagen kan det bli Stefan Löfven (S) som prövas i nästa omröstning. UD:s besked nyligen att förlänga utredningen om kärnvapenförbud innebär ett problem mindre. Frågan är då tills vidare ute ur bilden.

I oktober förra året fick utredaren Lars-Erik Lundin, verksam vid fredsforskningsinstitutet Sipri, ett år på sig att genomföra en analys av den omstridda FN-konventionen om en kärnvapenfri värld. Slutdatum sattes till 31 oktober 2018.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Utredaren är mer eller mindre klar, men "efter samråd" med utrikesminister Margot Wallström (S) ska resultatet nu i stället redovisas senast den 31 januari 2019 för den regering som sitter då. Skälet som anges är uppdragets "komplexa frågeställningar".

Redan i juli 2017 röstade Sverige ja till konventionen när den lades fram i FN i New York.

I augusti meddelade Wallström (S) att S-MP-regeringens avsåg att underteckna avtalet. Det möttes av skarp kritik från samtliga allianspartier: M, KD, C och L.

Dessutom är konventionen ett rött skynke både för Nato och några av Sveriges närmaste allierade på försvarsområdet: kärnvapenstaterna Storbritannien och USA.

Den amerikanska inställningen blev offentligt känd när SvD rapporterade om ett hemligstämplat brev från försvarsministern James Mattis till Peter Hultqvist (S). I brevet varnar Mattis sin svenske kollega för att försvarssamarbetet mellan länderna kan påverkas negativt om Sverige undertecknar FN-avtalet.

UD avfärdade kritiken, framförd även av andra tunga Natoländer som Frankrike och Tyskland, och hävdade att ett undertecknande inte skulle skada vare sig Sveriges "partnerskap med Nato" eller "bilaterala säkerhets- och försvarssamarbeten".

Den nu försenade utredningen dämpade konflikten med Nato och USA och kärnvapenfrågan styrdes också undan från den kommande valrörelsen, där försvars- och säkerhetspolitiken knappt förekom.

Principiellt finns det inga invändningar mot att ett kärnvapenförbud vore önskvärt.

Men FN-avtalets motståndare hävdar att det är orealistiskt och fel väg att gå. Konventionen (Nuclear Ban Treaty, NBT) anses krocka med icke-spridningsavtalet (Non-Proliferation Treaty, NPT) och tvärtom försvåra ansträngningarna att begränsa antalet kärnvapen.

Utredaren Lars-Erik Lundin lär inte ta ställning till om Sverige bör skriva under konventionen eller inte, men kan komma med samma typ av invändningar och även betona att det saknas möjligheter att verifiera om avtalet får någon verkan. För svenskt vidkommande kan internationella försvarssamarbeten försvåras.

Med ett tydligare resultat i valet hade saken redan varit ur världen. En alliansregering hade avfört ärendet från dagordningen. S och MP hade strävat efter att få avtalet underskrivet och raficierat, juridiskt bindande, i riksdagen.

Mitt i en pågående regeringskris spelar det nu Stefan Löfven i händerna att kärnvapenfrågan återigen försvinner utom synhåll. Då slipper han åtminstone den striden när han söker stöd från C och L i en uppgörelse över blockgränsen.

Vad som händer med FN-konventionen om partierna i ett senare skede skulle sitta i en regeringskoalition tillsammans är en öppen fråga.

Källa - 2018-11-10 21:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+