Försvaret måste få mer pengar

Senaste nyheterna om Nato

Försvaret måste få mer pengar Senaste nytt om Nato

Försvaret måste få mer pengar - Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, slog försvarsberedningen fast i slutet av 2017. Exakt vad det innebär är lite svårt att förutsäga. Men det är inte bra. Särskilt inte som vi i dag saknar tänderna som krävs för att bita ifrån.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Under tisdagen presenterade regeringens utredare Ingemar Wahlberg sina slutsatser om vad Försvarsmakten behöver för materiel, både med bibehållna ekonomiska ramar och för att nå upp till målet för att nå ett riktigt försvar. För det senare krävs 168 miljarder extra under 2021-2030. En astronomisk summa, låter det som. Men det skulle innebära att Sveriges försvarsbudget hamnade på 1,6 procent av BNP, vilket var nivån senast 2002. Det är fortfarande lägre än de två procenten som krävs av Nato-medlemmar.

Det svenska försvarets största brist är avsaknaden av ett ordentligt luftvärn. Det försämrar stridskrafterna på alla nivåer. Därför planerar man att köpa Patriot-systemet från USA, för 12 miljarder. Wahlberg visar dock att detta system på grund av den höga kostnaden bör prioriteras bort - såtillvida att man vägrar öka försvarsanslagen. Om inte pengar tillförs kommer den operativa förmågan i Försvarsmakten att sjunka successivt efter 2020. "Konsekvenserna blir en ökande risktagning gentemot en oönskad händelseutveckling i omvärlden", slår utredningen fast.

En bra devis är att hoppas på det bästa, men samtidigt planera för det värsta. Att hoppas att de mörka molnen man ser vid horisonten i öst inte bär med sig regn är inte hållbart.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-02-20 18:53

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+