Försvarets framtid blir het stridsfråga under valåret

Senaste nyheterna om Nato

Försvarets framtid blir het stridsfråga under valåret - Valåret 2018 kan innebära strid på kniven om försvarets framtid. Vid Folk och försvars rikskonferens lyser motsättningarna igenom på en rad områden.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg dök upp på Högfjällshotellet i Sälen för första gången. Möjligen undrade han i vilken verklighet han hade hamnat.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sverige har, som bekant, ett mycket nära samarbete med Nato, som också är helt avgörande för det svenska försvaret möjligheter att öva och utvecklas.

Ändå har utrikesminister Margot Wallström ägnat upptakten av det nya året åt att tillrättavisa försvarsalliansens 29 medlemsländer i en svepande formulering om att "Nato" inte ska lägga sig i svensk politik.

- Nato ska avstå från att säga saker som upplevs som press och hot mot Sverige, sa Wallström i en nyårsintervju.

Ämnet är då S-MP-regeringens avsikt att skriva under FN-konventionen om en avveckling av världens kärnvapen. Tunga Nato- och kärnvapenländer som USA, Storbritannien och Frankrike samt även Tyskland har varnat för konsekvenserna.

När Stoltenberg nu fick frågor om sin syn på Sveriges hållning valde han, till skillnad mot Wallström, att använda sig av små bokstäver. Ett sätt att se det är ju att Nato faktiskt har rätt att ha en uppfattning.

Försvarsalliansens avskräckning bygger både på kärnvapen och konventionella vapen. Sverige har som nära partner i någon mening accepterat detta och hoppas också på stöd i ett skarpt läge.

Stoltenberg konstaterade att det kan bli "konsekvenser" om Sverige skriver under FN-avtalet. Vilka ville generalsekreteraren "inte spekulera om".

- Jag varken kan eller vill gå in på detaljer.

S-MP-regeringen skjuter nu frågan om undertecknandet framför sig med hjälp av en utredning. Allianspartierna säger tvärnej, men ser till skillnad mot regeringen en framtid i Nato.

Även försvarsberedningen seglar upp om som en tänkbar stridsfråga i valrörelsen.

Normalt har svenska försvarsberedningar en tung och prestigefylld ställning när nästa försvarsbeslut ska förberedas, gärna i bred politisk enighet.

Nuvarande beredning leds av förre försvarsministern och talmannen Björn von Sydow (S).

Nu använde Wallström uttrycket "den där gruppen" på fråga från ledamoten Mikael Oscarsson om den säkerhetspolitiska bedömningen som von Sydow förankrat med riksdagens övriga partier i delrapporten i december.

Det kan bli en klassiker även med utrikesministerns mått mätt. Men det lär inte underlätta ett fortsatt förtroendefullt samarbete om beredningen viftas bort som en "grupp" vilken som helst.

Källa - 2018-01-14 19:00

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+