Försvarsministern som de borgerliga saknade.

Senaste nyheterna om Nato

Försvarsministern som de borgerliga saknade. - Peter Hultqvist (S) är försvarsministern som de borgerliga saknade. Det är ett uttryck jag hört ofta de senaste åren, även uttalat av borgerliga väljare. Jag kan nog instämma med en reservation och det är Mikael Odenberg. Han tog tjuren vid hornen och lämnade sin post med flaggan i topp.

Hur det gick sedan vet vi: försvaret blev ett särintresse.

Efter snart fyra år ser vi nu resultatet från den socialdemokratiske lokalpampen från Borlänge. När han tillsattes var det en del som rynkade på näsan och raljerade ordentligt. Men de som skrattade då, fick nog skrattet i halsen, för nu har det blivit ordning och reda på torpet.

Hultqvist har sett till att vi har flera bilaterala avtal med länder som bland andra Storbritannien, Polen, Danmark och Finland. Under hans tid har totalförsvaret och värnplikten återupprättats och i måndags, den 21 maj, återinvigdes Gotlands regemente. I och för sig så kanske det inte behövdes så mycket för att det skulle vara mer än vad som fixades under alliansens tid.

Kanske finns det de som säger att det var lugnare på alliansens tid och nu är det så oroligt i Östersjöområdet. Men det var verkligen inte lugnare då. 2008 gick Ryssland in i Georgien och våren 2014 var det dags igen, då invaderade Vladimir Putin Ukraina. Dåvarande moderata ordföranden för försvarsutskottet befann sig samtidigt på ett trevligt arrangemang som hen gladeligen berättade om på sociala medier. Mitt under brinnande invasion av Krimhalvön. Så var det då.

Trots att den rödgröna regeringen är emot att Sverige går med i Nato så har fler avtal med Nato slutits än någonsin tidigare. Den 8 maj i år undertecknade försvarsministrarna James Mattis, USA, Peter Hultqvist, Sverige, och Jussi Niinistö, Finland, ett avtal i Washington om djupare försvarssamarbete.

Enligt Dagens Nyheter uttalade sig James Mattis så här: "Finland, Sverige och Amerika står på samma linje i vår gemensamma syn på regionala utmaningar och vi står eniga i vår vilja att möt dem tillsammans. "

Syftet är att "skapa stabilitet och upprätthålla fred i området". Närmare än så blir det knappast. Och det med en regering som stått på barrikaderna i åratal, mot Nato.

Överbefälhavaren behöver fler miljarder till försvaret och allianspartierna har bjudit över varandra. Som om försvaret vore en auktion, kan det ibland tyckas. Bud efter bud kommer från herrarna Daniel Bäckström (C), Mikael Oscarsson (KD), Hans Wallmark (M) och Allan Widman (L), alla talesmän i försvarsfrågor. De försöker överrösta varandra och höras mest. Men en sak är säker, det krävs mer för att bli en populär försvarsminister som går hem i alla läger. Inte bara kronor och ören. Det behövs också handlingskraft, pondus och en stor portion samarbetsvilja.

Källa - 2018-05-24 17:01

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+